ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης εγγυάται την ύφεση

Ο Μητσοτάκης εγγυάται την ύφεση

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που θα αποτελέσει ταυτόχρονα και σκληρή οικονομική δοκιμασία, οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου καταβάλλουν έντονες προσπάθειες την επικείμενη ύφεση να την μετατρέψουν σε κραχ. Ενώ οι οικονομικές προβλέψεις χειροτερεύουν διαρκώς και από τις επενδυτικές τράπεζες, αλλά και από την Κομισιόν η κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο λανθασμένο μνημονιακό δρόμο που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.

Είτε από ιδεοληψία, είτε επειδή είναι δέσμια επιχειρηματικών συμφερόντων βάλλει συνεχώς την οικονομική δυνατότητα των μισθωτών, ενώ ταυτόχρονα βρίσκει χρήματα για τις ΜΕΘ και τα ΜΜΕ. Δεν είναι αρκετό που επέτρεψε τις απολύσεις 40.000 το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και επιτρέπει την αναστολή των συμβάσεων, τώρα για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.

Η κατηγορία των εργαζομένων των 533 ευρώ τον μήνα που καθιέρωσε αυθαιρέτως η κυβέρνηση εδραιώνεται. Ενώ οι υποχρεώσεις δεν μειώνονται, τα εισοδήματα καταρρακώνονται. Οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για μια δέσμη γενναίων μέτρων που θα ανακουφίσουν το σύνολο των δανειοληπτών. Οι ΔΕΚΟ δεν έχουν ανακοινώσει κάτι για την μη έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών τους.

Τόμσεν αυτήν την φορά με τους λάθος υπολογισμούς του δεν έχουμε, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Ενώ οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι αναζητούν λύσεις στον Keynes, οι εδώ ιδεοληπτικοί μάγοι θεωρούν ότι μειώνοντας την αγοραστική δύναμη η οικονομία θα επιβιώσει. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και η ιδεοληψία τους μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη για άλλη μια φορά από το γεγονός το ίδιο.

Παγκόσμια οι οικονομίες ετοιμάζονται για γενναία πακέτα που θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών τους. Ο Trump αποφάσισε να μοιράζει επιταγές 1200 δολαρίων ανά νοικοκυριό και τέλη Μαϊου θα ακολουθήσει δεύτερο πακέτο επιταγών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τον πρωθυπουργό. Όμως φαίνεται να αντιλαμβάνεται την λειτουργία της οικονομίας.

Η διεύρυνση του χάσματος φτωχών πλουσίων θα είναι ραγδαία καθως επίσης και η δημιουργία μιας νέας τάξης νεόπτωχων. Σε μια τραυματισμένη κοινωνία όπως η δικιά μας, τέτοια πειράματα θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις που όμοιες τους δεν έχουμε συναντήσει ξανά.Τωρα που ο κόσμος ένιωσε ότι η υπερδεκαετής υπομονή που έδειξε δικαιώθηκε,θα του είναι αδύνατον να συγχωρέσει μια επιστροφή στο Σισύφειο μαρτύριο.

Τα εργαλεία υπάρχουν, ας ευγνωμονούν τα 37 δισ που υπάρχουν στο ταμείο. Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί για την καταβολή των ίδιων μισθών στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Ας παραδειγματίστουν από την Ευρώπη όπου ο μέσος όρος κάλυψης των μισθών υπερβαίνει το 80%. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τους ασθενέστερους πολίτες,ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και όχι να οξυνθούν.

Επίσης να προβλεφθούν άτοκα δάνεια για τις επιχειρήσεις. Τέλος ένα ουσιαστικό πακέτο για την βαριά βιομηχανία της χώρας που ειναι ο τουρισμός. Ακολουθώντας το παράδειγμα του κοινωνικού τουρισμού να δρομολογηθεί ένα αντίστοιχης λογικής πρόγραμμα προσβάσιμο όμως σε όλους, ώστε να υπάρξει ενα κύμα εσωτερικού τουρισμού, μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Αν δεν αναγγείλει σύντομα η κυβέρνηση μέτρα που θα εξασφαλίζουν το σύνολο των εργαζομένων, η ανασφάλεια θα εδραιωθεί και θα είναι μη αναστρέψιμη η οικονομική πορεία της χώρας. Η κατανάλωση θα βουλιάξει. Και θα ζήσουμε άλλη μια ύφεση που αυτήν την φορά θα φέρει το όνομα του Μήτσοτακη ως υπαίτιο.

ΥΓ: Επειδή η οικονομική μάχη έχει και ευρωπαϊκό πρόσημο, η Ελλάδα πρέπει να συνταχθεί ενεργά με την Ιταλία και την Ισπανία. Δεν πρέπει απλά να είναι παρακολουθητής των εξελίξεων. Ούτε αρκεί να υπογραφεί τα κείμενα που ζητούν το αυτονόητο. Η μάχη επιβίωσης τους είναι και δικιά μας.