ΑΠΟΨΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Αλαλούμ» με τις ημερομηνίες αναστολής συμβάσεων

«Αλαλούμ» με τις ημερομηνίες αναστολής συμβάσεων

Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται με βάση την λίστα των Κ.Α.Δ που δημοσίευσε το υπ. Οικονομικών , εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του επιδόματος είναι η υποβολή αίτησης αναστολής συμβάσεων από τον εργοδότη και στην συνέχεια ατομική αίτηση από τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Πολλές από τις ανωτέρω επιχειρήσεις αφού δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ της 20/03/2020, προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους ήδη από τις 21/03.
Παρ’όλα αυτά , η πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκτός του ότι δεν ήταν ακόμα σε λειτουργία, δεν είχαν εκδωθεί ούτε οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσει ο εργοδότης , να υποβάλλει την αίτηση αναστολής των συμβάσεων .

Με μεγάλη καθυστέρηση και κυρίως με πολλά κενά και ασάφειες εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και οδηγίες. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και στις 29/03/2020 εκδίδονταν ακόμα αποφάσεις που αφορούν τις αιτήσεις!
Έτσι , οι περισσότεροι εργοδότες ξεκίνησαν τις υποβολές από τις 29/03 και μετά για συμβάσεις που στην πραγματικότητα ανεστάλησαν από τις 21/03 και μάλιστα έχοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα ακόμα και σήμερα , αφού δεν έχουν διευκρινιστεί από το Υπ. Εργασίας.

Κατά την υποβολή της αίτησης στο ΕΡΓΑΝΗ διαπιστώσαμε , ότι στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΔΙΟ όπου μπορούμε να συμπληρώσουμε την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης. Με προφορικές οδηγίες εκπροσώπων του Υπ. Εργασίας , η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν ότι «θα μπορούσαμε» να συμπληρώσουμε την πραγματική ημερομηνία αναστολής στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, πεδίο που ωστόσο ενδεχομένως δεν θα ληφθεί υπόψη, αφού είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.

Χθες (01/04), πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων από τους εργαζομένους διαπιστώσαμε ότι στην Υ.Δ. αναφέρει ως ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ και όχι την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ημερομηνία αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Αφενός δεν υπήρχε καμία τέτοια οδηγία και ενημέρωση από το Υπ. Εργασίας και φυσικά δεν προκύπτει από καμία εκδοθείσα απόφαση, αφετέρου η μη υποβολή της αίτησης αυθημερόν με την αναστολή της σύμβασης οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση του υπ. Εργασίας να εκδώσει τις αποφάσεις και να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα!

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ με μισθούς και εργοδοτικές εισφορές για το διάστημα από την πραγματική ημερομηνία αναστολής έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης;

Γιατί δεν υπήρξε πεδίο συμπλήρωσης της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής της σύμβασης όπως ακριβώς και στις συμβάσεις που ανεστάλησαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση;

Γιατί δεν διευκρίνισε το Υπ. Εργασίας ποια ημερομηνία θα ληφθεί υπόψη ως ημερομηνία έναρξης της αναστολής;

Πώς είναι δυνατόν τις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις να τις επιβαρύνουν με επιπλέον μισθοδοτικό κόστος για ημέρες που δεν εργάστηκαν οι εργαζόμενοί τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λυθεί το ζήτημα ΑΜΕΣΑ και να σταματήσει ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ στους εργοδότες που μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δίνουν αγώνα να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Η παρακάτω αίτηση, ανήκει σε εργαζόμενο επιχείρησης η οποία πλήττεται (με βάση την ΠΝΠ 20/3/2020) και η αναστολή εργασίας του έγινε στις 23/3/2020 .

Στην Υ.Δ που υπέβαλε σήμερα αναφέρεται ως ημερομηνία αναστολής σύμβασης η 29/03 (ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον εργοδότη).

* Η κυρία Αλεξάνδρα Γεράγγελου είναι φοροτεχνικός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Παγώνουν» οι δόσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σχετικές ειδήσεις