ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μήνυμα της Ντόρας δεν έχει παραλήπτη τον Μητσοτάκη

Το μήνυμα της Ντόρας δεν έχει παραλήπτη τον Μητσοτάκη

Διάβασα το άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη στην Καθημερινή το οποίο κάποιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν ως μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Προφανώς, όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο ή δεν ξέρουν να διαβάζουν άρθρα / απόψεις ή ψάχνουν να βρουν ένα αντιπολιτευτικό ρήγμα μεταξύ των δυο αδερφών - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Ντόρας - Κυριάκου έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κυρία Μπακογιάννη θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα ή εσωκομματική αντιπολίτευση στον αδερφό της. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Ποιο είναι το θεματικό κέντρο του άρθρου της Ντόρας; «Να μην πέσουμε στην παγίδα της ποδοσφαιροποίησης». Τι εννοεί η πρώην υπουργός;

Πολύ απλά επισημαίνει τον κίνδυνο η όλη συζήτηση περί σκανδαλολογίας να εκτραπεί σε μικροκομματική παγίδα για όλο το πολιτικό σύστημα.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την ύπαρξη παρακράτους, οι παρακολουθήσεις υπουργών και η δημοσιοποίηση των συνομιλιών Παππά – Μιωνή, δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία μεγάλη θεσμική πρόκληση, σημειώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρακτικά η Ντόρα ζητά από την κυβέρνηση της ΝΔ να αποτινάξει από πάνω της κάθε έννοια ρεβανσισμού και προφανώς δεν απευθύνεται στον Μητσοτάκη, αφού ο τελευταίος, έτσι κι αλλιώς δεν είναι της σχολής: «θα σας πάω αίμα».

«Το θέμα σήμερα για όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας οφείλει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη δικαιοσύνη» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

«Εάν χειριστούμε τα γεγονότα αυτά με λογική ποδοσφαιροποίησης, μετρώντας δηλαδή τα γκολ που βάλαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε, κατά τη γνώμη μου, υποπέσει σε μικροκομματική παγίδα. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό» συνέχισε.

Επεσήμανε δε ότι «σήμερα, βιώνουμε μια βαθιά κρίση η οποία αφορά έναν βασικό θεσμικό πυλώνα, τη Δικαιοσύνη».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε μια περίοδο που αντιλήψεις, παντελώς ξεπερασμένες, επικράτησαν στην άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων.

«Απόψεις του τύπου "πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία" ή "αν δεν μπουν κάποιοι φυλακή θα χάσουμε τις εκλογές" και λογικές του τύπου “πρέπει να διορίσουμε 4.000 δικαστές” εξελήφθησαν τότε από κάποιους, απλώς ως γραφικές. Στο βωμό αυτών των απόψεων σπιλώθηκαν πολιτικοί αντίπαλοι, οργανώθηκαν διώξεις και έγινε προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, η πρώην υπουργός σημειώνει ότι είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει τη δικαιοσύνη, ως βασικό πυλώνα της λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά και της ανάπτυξης του τόπου.

«Μια ουσιαστικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο στο κύρος του ίδιου του θεσμού, αλλά κυρίως στην ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια σύγχρονη Δημοκρατία αν έχουμε μια δικαιοσύνη η οποία νοσεί» τονίζει και καταλήγει υπογραμμίζοντας, ότι «διαφορετικά η χώρα δεν θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα. Ούτε θεσμικά, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά». «Η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη. Τώρα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο» σημειώνει.

Η Ντόρα βλέπει μπροστά. Διακρίνει ότι ορισμένοι επιχειρούν μέσω της διακυβέρνησης της ΝΔ να πάρουν εκδίκηση για τους διωγμούς που υπέστησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ψυχανεμίζεται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Για αυτό το λόγο υπερτονίζει τον ρόλο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Συμπέρασμα: Άλλοι είναι οι παραλήπτες του μηνύματος κι όχι ο Κυριάκος. Προφανώς αναφέρεται στους «αιμοσταγείς» εκδικητές...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το πώς έχασε τη ζωή του ο 15χρονος