ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραμπ και Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις ΗΠΑ

Τραμπ και Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ανάδειξη υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ.

Οι εκλογές θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνονται υπό την ασφυκτική πίεση της νόσου Covid-19. Οι οικονομίες των χωρών βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και αναζητείται επειγόντως το εμβόλιο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο ως σκηνικό της ομιλίας με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα του GOP στο εθνικό συνέδριό του την επόμενη εβδομάδα, όταν θα επισημοποιηθεί πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Τραμπ πρόκειται να αποδεχθεί τυπικά το χρίσμα και να απευθύνει ομιλία στους συνέδρους στο τέλος του τετραήμερου εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που, όπως και αυτό των Δημοκρατικών, θα γίνει κυρίως ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αριζόνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα κάνει την ομιλία σε έναν από τους εξωτερικούς χώρους του Λευκού Οίκου, το South Lawn.

Η απόφαση του κ. Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο ως σκηνικό της ομιλίας του στο συνέδριο δεν έχει προηγούμενο στην τηλεοπτική εποχή και χαρακτηρίζεται από αρκετούς αντίθετη προς τους άγραφους κανόνες της αμερικανικής πολιτικής παράδοσης.

Αποκλειστικές πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν, πως οι νόμοι που γενικά απαγορεύουν στα στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις όταν ασκούν τα επίσημα καθήκοντά τους δεν έχουν εφαρμογή όταν πρόκειται για τον πρόεδρο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο έπειτα από μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας ήταν δεδομένο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συνέδριο των Δημοκρατικών επέλεξε τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, κ. Τζο Μπάιντεν.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ εμφανίζει τον κ. Τζο Μπάιντεν, μπροστά σε στελέχη των New York Times, να ξεσπά εναντίον του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν προκαλώντας ήδη αντιδράσεις στην Άγκυρα. Στο βίντεο αυτό ο Τζο Μπάιντεν λέει, μεταξύ άλλων, ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν είναι αυταρχικός.

Αναφέρει ότι θα πρέπει να απομονωθεί ο Τούρκος πρόεδρος ειδικά σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το πετρέλαιο και άλλα φλέγοντα ζητήματα στην περιοχή.

Ο κ. Μπάιντεν δηλώνει επίσης ότι δε θα είχε υποκύψει ποτέ στον Ερντογάν όπως έκανε ο κ. Τραμπ στο θέμα των Κούρδων.

Οι δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Τούρκου προέδρου.

Θα είναι έντονο και θερμό το διάστημα μέχρι τις εκλογές. Η Ελλάδα καλείται να «δουλέψει» έξυπνα τα lobbies των Ελληνοαμερικανών και να προωθήσει τα συμφέροντα της.

Απαιτείται στρατηγική και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει η πατρίδα, μας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη. Οι νίκες καταγράφονται στο παρασκήνιο!

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων