ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίοι τ' άρματα, κρεμούν οι τραμπούκοι τις ταμπέλες τους

Εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίοι τ' άρματα, κρεμούν οι τραμπούκοι τις ταμπέλες τους

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Τελικά δεν ξέρω αν είναι διαπόμπευση ή τίτλος τιμής για έναν πρύτανη να δέχεται επίθεση από φασιστοειδή του χειρίστου είδους… Η φωτογραφία του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, που κάνει το γύρο του διαδικτύου απλά επιβεβαιώνει όσους εδώ και χρόνια υποστηρίζουν την θεωρία των δύο άκρων – Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τη βία των δυο άκρων

Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη «αλληλεγγύη». Από μια ταμπέλα που αποδεικνύει ότι μπορεί με τη Χρυσή Αυγή της άκρας Δεξιάς να τελειώσαμε, αλλά δεν τελειώσαμε με τους τραμπούκους «χρυσαυγίτες» της άκρας Αριστεράς. Διότι υπάρχουν και τέτοιοι που αυτοαποκαλούνται «επαναστάτες» και «αντεξουσιαστές».

Η θεωρία των δύο άκρων ζει και βασιλεύει. Από τη μια οι ακροδεξιοί «τιμωροί» και από την άλλη οι ακροαριστεροί «επαναστάτες» που επί σειρά ετών συντηρούν τον εθνικό διχασμό. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που αυτομάτως τους τοποθετεί στην ίδια πλευρά: Είναι εκτός συνταγματικού και δημοκρατικού τόξου. Προάγουν τον ίδιο χυδαίο τραμπουκισμό προκειμένου να επιβάλλουν δια της βίας τις θολές απόψεις τους.
Τελικά ο φασισμός δεν είναι προνόμιο της άκρας δεξιάς. Τις ίδιες πρακτικές χρησιμοποιεί και η άλλη πλευρά μόνο που τις καλύπτει με το μανδύα της «επανάστασης».

Θυμίζω απλά ότι ο ελληνικός όρος «φασισμός» προέρχεται από την ιταλική λέξη fascismo που ετυμολογείται από την λατινική «fasces» (φάσκες, ενικός: fascis, ιταλικά fascio :φάσο) που ονομάζονταν συγκεκριμένο αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, που απεικόνιζε «ράβδους δεμένες γύρω από έναν πέλεκυ». Η λέξη παραπέμπει στους «littores» (λιτόρες) που ήταν είδος ομάδων σωματοφυλάκων των γερουσιαστών της αρχαίας Ρώμης οι οποίοι διακρίνονταν από μια ράβδο που κρατούσαν και η οποία ήταν το σύμβολο της εξουσίας τους. Οι fasces ήταν σύμβολο της εξουσίας των δικαστών στην αρχαία Ρώμη και συμβόλιζαν την «ισχύν εν τη ενώσει»: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα. Οι ράβδοι ήταν δεμένες γύρω από έναν διπλό πέλεκυ που έγινε το σύμβολο του φασισμού.

Κοινό χαρακτηριστικό λοιπόν των δύο άκρων είναι η ύβρις της εξουσίας και η επιβολή της εξουσίας δια της βίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκτός από τις δηλώσεις καταδίκης η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη οφείλουν να τελειώσουν αυτό το παραμυθάκι των επαγγελματιών «αντεξουσιαστών». Όπως ξεμπέρδεψαν με τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να ξεμπερδέψουν με τους ψευδοεπαναστάτες που εδώ και χρόνια συντηρούν ένα βρώμικο παρακράτος.

Οι τύποι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με την παραδοσιακή Αριστερά και με την ιστορία των επαναστατικών κινημάτων. Εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίοι τ' άρματα, κρεμούν οι τραμπούκοι τις ταμπέλες τους… για να παραφράσω τη λαϊκή ρήση.

Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί, απλά παραθέτω τα γεγονότα:
Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με στόχο τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Δημήτρη Μπουραντώνη, στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.
Η ομάδα αυτή συνοδεύει το κείμενό της, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με φωτογραφία που απεικονίζει τον πρύτανη με κρεμασμένη μία πινακίδα με σχοινί στο λαιμό που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».
Σύμφωνα με τους ίδιους, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, μεταξύ άλλων, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα, στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!), καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: ΣΟΚ! 2.056 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τα 9 μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας