ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε κινούμενη άμμο λιανικό εμπόριο και εστίαση

Σε κινούμενη άμμο λιανικό εμπόριο και εστίαση
Intime News

Όλη η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown.

Η αγωνία για χιλιάδες επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης και του λιανικού εμπορίου είναι μεγάλη, καθώς αν χαθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ο τζίρος των Χριστουγέννων αντιπροσωπεύει το 25% των συνολικών εσόδων του έτους, πράγμα που σημαίνει πως αν τελικά δεν λειτουργήσει η αγορά, το πλήγμα θα είναι βαρύ. Ήδη υπάρχουν εστιατόρια που δεν θα ανοίξουν σε περίπτωση που αρθεί το lockdown, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι ασύμφορη η λειτουργία τους.

Κι ενώ εστίαση και λιανεμπόριο έχουν κατεβάσει ρολά, τα μηνιαία έξοδα τρέχουν. Οι επαγγελματίες των δύο κλάδων βγάζουν κραυγή αγωνίας και τονίζουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, Το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό του ενοίκου, αφού ακόμα και μετά τη μείωση κατά 40% του μισθώματος, οι καταστηματάρχες αδυνατούν να πληρώσουν το υπολειπόμενο ποσό, καθώς τα ταμεία τους είναι άδεια.

Το πιο πρόσφατο «θύμα» της πανδημίας του κορονοϊού είναι η αλυσίδα φούρνων «Βενέτης», η οποία έβαλε λουκέτο σε πέντε καταστήματα στον Νομό Αττικής. Όπως ανέφερε η εταιρεία ένας από τους βασικούς λόγους που η διοίκηση έλαβε αυτήν την απόφαση είναι «η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν τη σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων».

Όπως εξελίσσεται η πανδημία θα υπάρξουν κι άλλες επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανικού εμπορίου που θα αναγκαστούν είτε να κλείσουν είτε να συρρικνώσουν το δίκτυό τους. Φορείς της αγοράς ζητούν μέτρα στήριξης εδώ και τώρα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε διαφορετική περίπτωση ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα αντέξει, οπότε θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ανέργων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σχέδιο για παράτασή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι