ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί οι Αμερικανοί ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές

Γιατί οι Αμερικανοί ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές
Intime News

Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και το «ξύπνημα» τίτλων της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης είναι στοιχεία που καταδεικνύουν την επαναδραστηριοποίηση ισχυρών διεθνών παικτών και εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Μεταξύ των αγοραστών το τελευταίο μήνα στην εγχώρια χρηματιστηριακοί αγορά είναι αμερικανικά χαρτοφυλάκια, όπως η Μorgan Stanley, η Goldman Sachs, η Bank of America Merrill Lynch και η Citigroup. Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου. Με τις αποτιμήσεις των ελληνικών blue chips να βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα και τις εκτιμήσεις για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, οι επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού «βλέπουν» επενδυτικές ευκαιρίες στο Χ.Α.

Το Χ.Α. έχει καταγράψει σημαντική ανοδική κίνηση απο το Νοέμβριο και μπορεί αυτό ίσως οδηγήσει σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως όλα δείχνουν ότι το momentum παραμένει θετικό, εκτός και αν η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν πρόσκαιρη, με τα ξένα χαρτοφυλάκια εν όψει της ολοκλήρωσης του έτους θέλησαν να κλείσουν τα βιβλία τους, με καλύτερες αποτιμήσεις, κάτι που θα διαφανεί μέχρι τα μέσα του μήνα.

Οι πιο επιφυλακτικοί από τους αναλυτές επισημαίνουν πως έχει δημιουργηθεί ένας Πλανήτης χρέους, όπου καμία χώρα δεν εξοφλεί τα χρέη της. Όταν λήγει ένα ομόλογο, για να το πληρώσει δανείζεται το ισόποσο συν τους τόκους του και αυτό κάποια στιγμή θα κληθούν να το τιμολογήσουν οι Αγορές.

Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 29,4%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 69,78%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 9,4 δισ. ευρώ.

Πάντως στις τελευταίες συνεδριάσεις αποδεικνύεται πως υπάρχουν ισχυρά χέρια που στηρίζουν τα ελληνικά blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρήσει την επαφή του με τις 760 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως ίσως και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει window dressing εν όψει της ολοκλήρωσης του έτους και μένει να διαφανεί αν φέτος επαληθευτεί το year end rally.

Οι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των ελληνικών μετοχών, με την Capital Economics να εκτιμά πως θα υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας πως όταν οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για μία ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται. Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διατήρηση της στήριξής της είναι μεγάλες, τροφοδοτώντας το ράλι και στα ελληνικά assets.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει