ΑΠΟΨΕΙΣ

Αξιοκρατία στο δημόσιο - Κι όμως γίνεται!

Αξιοκρατία στο δημόσιο - Κι όμως γίνεται!
Μόνο έτσι θα κάνουμε πράξη τη ρήση του Αισώπου «άξιος της νηός ο ναύκληρος», γράφει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Δίνουμε μάχη να αλλάξουμε το κράτος και να το κάνουμε καλύτερο για τον πολίτη - Άρθρο του υπουργού Εσωτερικών στο Newsbomb.gr 

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δυστυχώς συγκλονίζει τη χώρα, όπως και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ασφαλώς η μάχη τώρα είναι η διάσωση της ζωής όλων των συμπολιτών μας. Αλλά ταυτόχρονα δίνουμε μάχη να αλλάξουμε το κράτος και να το κάνουμε καλύτερο για τον πολίτη. Υλοποιούμε με επιμονή το σχέδιό μας.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση εισάγεται στη Βουλή για να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια, στην αρχή του νέου έτους , στην Ολομέλεια.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στην ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.
Μια «εμβληματική μεταρρύθμιση», που συμβάλλει στη λειτουργία του δημοσίου και τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η ουσία της μεταρρύθμισης στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Πρώτον, στην είσοδο των νέων τεχνολογιών και της διαλειτουργικότητας στον ΑΣΕΠ ώστε να κερδηθεί χρόνος στην έκδοση αποτελεσμάτων, καθώς η αναζήτηση στοιχείων κάθε υποψηφίου θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Τέλος στην ατελείωτη καθυστέρηση και στη γραφειοκρατία που επικρατεί ως τώρα.

Δεύτερον, στην καθιέρωση γραπτών εξετάσεων, γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την εργασία στο δημόσιο. Στόχος ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Αξίωμά μας είναι ότι στο δημόσιο πρέπει να υπηρετήσουν εκείνοι που όχι μόνο έχουν τα προσόντα αλλά και που αξίζουν να εργάζονται σε αυτό.
Και αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν στο δημόσιο προσλαμβάνονται οι πιο άξιοι με τις γραπτές εξετάσεις γενικών γνώσεων και εργασιακών δεξιοτήτων. Μόνο έτσι θα κάνουμε πράξη τη ρήση του Αισώπου «άξιος της νηός ο ναύκληρος».

Θέλουμε στελέχη με δυναμική που εφαρμόζουν στην πράξη τις γνώσεις τους με στόχο να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο χρήσιμος σε κάθε πολίτη.

Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Η αλλαγή νοοτροπίας θα επέλθει συν τω χρόνω, καθώς νέες γενιές αξίων στελεχών θα εργάζονται στο δημόσιο. Στελέχη των οποίων το έργο θα υπόκειται σε διαρκή αξιολόγηση, καθώς και τα ίδια θα γνωρίζουν ότι η αποδοτικότητά τους αποτελεί στοιχείο προόδου στην καριέρα τους.

Η εμπιστοσύνη είναι στοιχείο που οικοδομείται από τη φερεγγυότητα των κυβερνώντων, με πράξεις. Το αποδεικνύουμε συνεχώς με αξιόπιστες παρεμβάσεις: Την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά για 3 εκατομμύρια πολίτες, το νέο δίκαιο σύστημα πολιτογράφησης αλλοδαπών, το πρόγραμμα έργων της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την αξιοπιστία και την επιμονή στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες.

Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σταματήσαμε λόγω της πανδημίας, αλλά υλοποιούμε με αποτελεσματικό τρόπο το μεταρρυθμιστικό σχέδιό μας, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει χρόνο. Τελειώνοντας με τη δοκιμασία του κορωνοϊού, ένα καλύτερο κράτος να μπορεί να τρέξει γρήγορα την επανεκκίνηση της χώρας, της οικονομίας της προόδου. Με όπλο μας την αξιοκρατία.

*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι υπουργός Εσωτερικών

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση