ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι εκατόμβες απαιτούν εκτός από εμβόλιο και θεραπευτικό φάρμακο - Αλλιώς εγκληματούμε

Οι εκατόμβες απαιτούν εκτός από εμβόλιο και θεραπευτικό φάρμακο - Αλλιώς εγκληματούμε
Φωτογραφία από Free-Photos από το pexels.com

Οι στοχευμένες κάθε φορά ιεραρχήσεις και προτεραιότητες αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό δρόμο σε ότι αφορά την εξέλιξη μιας κοινωνίας - Γράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 

Είτε αυτές αφορούν στην οικονομία, στην κοινωνία είτε στην πολιτική, αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν κάθε φορά στην ταχύτερη εξέλιξη των πραγμάτων, με την καλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία. Η ενσκήψασα πανδημία ουσιαστικά έχει απορρυθμίσει όλους τους τομείς της ζωής και απαιτείται να αντιμετωπιστεί με στοχευμένες προτεραιότητες, για να περιοριστούν οι δραματικές της επιπτώσεις και στην υγεία και στην οικονομία.

Η κυβέρνηση, μετά τις παλινωδίες, τα λάθη, τις παραλείψεις και τον εγκληματικό εφησυχασμό του Μαΐου, επιχειρεί καθ’ υπερβολή με το εμβόλιο, να γεμίσει τις δεξαμενές των προσδοκιών της κοινωνίας, όταν οφείλει να γνωρίζει ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων κρίνεται σε κάποιο βάθος χρόνου.

Δηλαδή για να επιφέρει η χρήση του εμβολίου μια κάποια ανοσία στην κοινότητα, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Εντωμεταξύ, στον επίδικο αυτό χρόνο, κανείς δε γνωρίζει τις τραγικές συνέπειες της ασθένειας στους νοσούντες, συνέπειες σε αυτή καθ αυτή την ίδια τους τη ζωή και στην υγεία τους μετά την ανάρρωση. Και επίσης οφείλουμε να υπολογίζουμε το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχουν τα προαναφερθέντα στην οικονομία και στην κοινωνική ασφάλιση.

Σήμερα ξέρουμε ότι στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί δύο φαρμακευτικές αγωγές, που αφορούν τη θεραπεία των νοσούντων και που μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στον περιορισμό των επιπτώσεων στη ζωή ενός ασθενούς με covid-19. Ήδη γνωρίζουμε ότι η παραγωγή αυτών των δύο φαρμάκων δεν είναι απεριόριστη και γι αυτό υπήρξε η απόφαση να δεσμευτεί για κάθε χώρα ένας αριθμός δόσεων των εν λόγω φαρμακευτικών αγωγών.

Επίσης ξέρουμε, έχει ανακοινωθεί στις ΗΠΑ, ότι γύρω στις 3000 δόσεις από τα φάρμακα αυτά, το κόστος των οποίων περίπου κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια, έχουν υπολογιστεί για την Ελλάδα. Τι πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να κάνει, και σε τι πρέπει να προβεί, προκειμένου απνευστί να έρθει το φάρμακο στην Ελλάδα, να δοθεί σε όλους τους νοσούντες, για να περιορίσουμε τις συνέπειες της νόσου στην μετέπειτα ζωή τους και παράλληλα να αποδυναμώσουμε την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν η χώρα έχει φτάσει να είναι τέταρτη σε θνησιμότητα στην Ευρώπη και να παρουσιάζει φαινόμενα υποθεραπείας;

Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση της τιμής αυτών των φαρμάκων, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, όπως έκανε και με τα εμβόλια, για να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές, αφού όμως πρώτα εγκριθούν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Και αυτό θα πρέπει να το κάνει για κάθε άλλο φάρμακο που θα εγκριθεί για τον Covid-19, αλλά και για όλα προσεχώς τα καινοτόμα φάρμακα.

Βέβαια, η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας καθημερινώς το ζοφερό γεγονός της εκατόμβης θανάτων, θα πρέπει να φροντίσει για την έκτακτη εισαγωγή ποσότητας αντισωμάτων που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι ήδη νοσούντες. Πιστεύουμε ότι 3000 δόσεις είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη νοσούντων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ένδειξης των αντισωμάτων.

Επιπλέον η κυβέρνηση πρέπει και να αναγνώσει σωστά την σκληρή πραγματικότητα και να προχωρήσει -παράλληλα με την όποια προετοιμασία για τον εμβολιασμό- στην εισαγωγή και στη συνταγογράφηση των θεραπευτικών φαρμάκων που πρόκειται να εγκριθούν για τον covid-19, προκειμένου να ανακοπεί η τραγική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Και σε αυτό θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και η μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση.

Διότι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων είτε στα εθνικά ζητήματα είτε στο πρόβλημα της πανδημίας και δεν αναζητεί τους κατάλληλους όρους για εθνική και κοινωνική συνεννόηση, ας το πράξει η αντιπολίτευση και πρωτίστως η αξιωματική.

*O Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το γαμπρό του Ερντογάν: Άφαντος ο Αλμπαϊράκ - Οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του