Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ

Παναγιώτης Κουρουμπλής

O Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι διδάκτορας κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος.

Το 1961 έχασε εντελώς την όραση του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην ικανοποίηση των αιτημάτων των τυφλών, και γενικά των αναπήρων, με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τους Αναπήρους (1991) και ιδρυτής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.α.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων, με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.