ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ανασχηματισμός, οι «καθαρές» λύσεις και η... Ρίτα Σακελλαρίου

Ο Ανασχηματισμός, οι «καθαρές» λύσεις και η... Ρίτα Σακελλαρίου

Ανασχηματισμός θα γίνει κάποια στιγμή, αυτό είναι βέβαιο. Δεν έχει τόση σημασία η ημερομηνία διεξαγωγής, όσο το περιεχόμενό του.

«Τι Σαββάτο βράδυ, τι Κυριακή πρωί», έλεγε ένα παλιό λαϊκό άσμα της Ρίτας Σακελλαρίου που την αγαπούσε ο Αντρέας, που ήταν ειδικός στους ανασχηματισμούς...

Η ημερομηνία του ανασχηματισμού έχει σημασία μόνο ως όπλο αιφνιδιασμού για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα κανείς δεν θα μάθει πότε θα γίνει. Ο προηγούμενος θυμίζω «κάηκε» δυο - τρεις φορές μέχρι να γίνει.

Σημασία έχει βεβαίως αν θα είναι σαρωτικός ή αν θα είναι διορθωτικός.

Αν για παράδειγμα θα είναι δομικός (να σπάσουν δηλαδή υπουργεία και αρμοδιότητες) ή αν θα είναι τύπου «μουσικές καρέκλες».

Διορθωτικό πάντως έκαμε, τον ακριβώς προηγούμενο όπου «έφαγε» τον sir Takis Θεοδωρικάκο...

Μην με ρωτήσετε τι είναι ο «ανασχηματισμός μουσικές καρέκλες». Τα έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν αυτά, είναι παιχνίδια προσχολικής ηλικίας.

Αλλάζουμε τις θέσεις στα υπουργεία με τα ίδια πρόσωπα.

Εκτός όλων των παραπάνω, υπάρχει άλλη μια κατηγορία ανασχηματισμού, ο λεγόμενος «εκλογικός». Κι αυτός άκαιρος, καθότι ο ορίζοντας δεν δείχνει κάλπες εντός του 2021.

Αυτά βέβαια είναι μόνο στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι παρακινδυνευμένο να γραφτούν εκτιμήσεις.

Αυτό που μαθαίνω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει ξεκάθαρες αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργών, αυτό που λέμε «καθαρές λύσεις», χωρίς αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων.

Να μην «κουτουλάνε» οι αρμοδιότητες του ενός πάνω στον άλλον και να μην δημιουργούνται αρρυθμίες. Ούτε μεταξύ υπουργών και αναπληρωτών, ούτε μεταξύ υπουργών και υφυπουργών.

Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, πρόβλημα που δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικές κόντρες και ίντριγκες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Τέτοιες αρρυθμίες δεν μπορούν να συνεχιστούν, ειδικά τώρα που έρχεται ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Να ξέρει ο καθένας τι μοιράζει...

Την ονοματολογία θα την αποφύγω διότι η πολιτική δεν είναι black jack.

Προφανώς 4 - 5 υπουργοί που έχουν φέρει τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση θα απομακρυνθούν με ευγένεια...

Επαναλαμβάνω δεν είναι εκεί το θέμα. Το μέγα ζήτημα είναι να μοιράσει σωστά την τράπουλα και να εμπνεύσει για δουλειά το νέο Υπουργικό σχήμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.