ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ζητούμενο της πολιτικής σταθερότητας και οι κυβερνήσεις ανοχής...

Το ζητούμενο της πολιτικής σταθερότητας και οι κυβερνήσεις ανοχής...

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα κάνει ή όχι πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα προχωρήσει λίαν συντόμως σε έναν καλοκαιρινό ανασχηματισμό... 

Αυτό που σίγουρα διαβλέπω είναι ότι στην μετά την πανδημία εποχή απαιτείται πολιτική σταθερότητα προκείμενου να ανασυνταχθεί η οικονομία και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας. Οποιαδήποτε άλλη περιπέτεια (πλέον της πανδημίας) θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τέλμα και θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω την χώρα.

Περιπέτεια βεβαίως μπορεί να θεωρηθεί και το σενάριο των διπλών εκλογών, όπως και το σενάριο σχηματισμού κυβερνήσεων ανοχής το οποίο διακινούν εσχάτως αρκετοί. Τα δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων απέδειξαν περίτρανα ότι κυβερνήσεις συνεργασίας, ανοχής, ειδικών σκοπών, όχι μόνο δεν μπορούν να σταθούν στην Ελλάδα, αλλά ακόμα χειρότερα δεν μπορούν να φέρουν επενδύσεις και θετικό κλίμα στην αγορά.

Λυπούμαι αν στενοχωρήσω κάποιους, αλλά η επόμενη μέρα επιβάλλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας, αλλά όποιος κι αν είναι, πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που να εμπνέει εμπιστοσύνη σε ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Η Ελλάδα υπήρξε «πειραματόζωο» για πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται άλλο... Αν και όποτε γίνουν εκλογές, με απλή αναλογική όπως προβλέπεται, θα δημιουργήσουν ένα ρευστό περιβάλλον στο όποιο προφανώς κάποιοι ποντάρουν για να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το να θες να ρίξεις τον Μητσοτάκη είναι καθ'όλα θεμιτό, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Το να συνδυάζεις την πτώση της Νέας Δημοκρατίας με αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης, αυτό ενέχει κινδύνους.

Τι εννοώ; Ακούω για παράδειγμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε στα σοβαρά ότι το ιδανικό σενάριο θα είναι να προκύψει λόγω της απλής αναλογικής μια κυβέρνηση ανοχής. Να συγκυβερνήσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ με την ανοχή του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25. Ιδανικό σενάριο για ποιο λόγο; Για να λέμε απλά ότι «ρίξαμε τον Μητσοτάκη;».

Θα αστειεύεστε βέβαια; Να γίνει η διακυβέρνηση της χώρας μια σύγχρονη Βαβέλ για να ικανοποιηθούν τα πολιτικά καπρίτσια ορισμένων «δευτεροφοράδων» της αριστεράς; Αν αυτό είναι πολιτική λογική τότε εγώ είμαι ο Πάπας της Ρώμης. Αυτό αγαπητοί λέγεται πολιτικός τυχοδιωκτισμός και δεν απέχει καθόλου από την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την άκρα δεξιά των ΑΝ.ΕΛ. και τα θλιβερά αποτελέσματα αυτής...

Αντίστοιχα, πολιτικό ανέκδοτο είναι και η λογική «περιμένουμε να ρίξουν τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς και ο Καραμανλής»...

Το πράγμα είναι απλό, για να πάρεις την εξουσία δεν χρειάζεται να κοντύνεις τον αντίπαλό σου. Πρέπει να πείσεις ότι εσύ είσαι ψηλότερος. Αυτός είναι κανόνας στην πολιτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη