ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική οικονομία και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική οικονομία και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay

Γράφει η Αμαλία Κάτζου -  Συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας παρά την πανδημία

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των ξένων οίκων απορρέουν από μία σειρά παραγόντων όπως η επιστροφή στην κανονικότητα, η ολοκλήρωση των εμβολιασμών και η θετική επίπτωση που θα έχει στην οικονομία η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ανάπτυξης της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε τα εύσημα από τις Βρυξέλλες.

Η Scope Ratings ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 6,5% το 2021, ενώ εκτιμά πως τον επόμενο χρόνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,6%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις 36 χώρες που αξιολογεί ο γερμανικός οίκος για την οποία διατηρεί θετικές προοπτικές. Όπως επισημαίνει η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων... σόκαρε τη χώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν, να επωφελούνται από την στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την ΕΚΤ του ελληνικού δημόσιου χρέους τόσο ως εγγύηση και ως επιλέξιμο για αγορές υπό το PEPP, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκταση των διευκολύνσεων.

Αλλά και η Citigroup αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η εσωτερική ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι το «κλειδί» αφού παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.

H Citi εκτιμά θέτει ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες από ό,τι το 2020, ενισχύοντας το ΑΕΠ του δεύτερου εξαμήνου, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των επιπέδων του 2019. Αναθεωρεί προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε πάνω από 5% από 4,1% προηγουμένως και αναθεωρεί προς τα κάτω το 2022 σε 5% για να αντανακλά ένα υψηλότερο σημείο εκκίνησης.

«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία δηλώνει η Commerzbank. H γερμανική τράπεζα πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 12,4% και με 6,8% το 2022, μετά τη συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020 λόγω της πανδημίας. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» στους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας τα «βαθιά τραύματα» της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Αυτή είναι η αμοιβή σε γιατρούς - φαρμακοποιούς για εμβολιασμούς και κλείσιμο ραντεβού