ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο… χείλος του γκρεμού!

Στο… χείλος του γκρεμού!

Για οικονομική καταστροφή και όργιο διαφθοράς κάνει λόγο η αντιπολίτευση – Κανείς δεν πείθεται πλέον από τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν – Στα όριά του ο τουρκικός λαός, με τον φόβο και την αβεβαιότητα να τον κυριεύει.

Επιδεινώνονται συνεχώς οι οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία, με τη λίρα να «γκρεμίζεται» και τον Ερντογάν να δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Όσο κι αν ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε άρνηση, λέγοντας πως κανείς άλλος δεν γνωρίζει καλύτερα την οικονομία από εκείνον, είναι δεδομένο πως η ανορθόδοξη οικονομική στρατηγική, τα πολλαπλά ανοιχτά εμπόλεμα μέτωπα και οι αλόγιστες δαπάνες για χρυσά παλάτια και φαραωνικά έργα, έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας του σε καταστροφή, χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής. «Εμείς είμαστε ειδήμονες της οικονομίας. Έχω γράψει βιβλίο για την οικονομία», είπε ο Ερντογάν προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

H κατρακύλα της λίρας είναι ανεξέλεγκτη. Την Τρίτη (16/11) υποτιμήθηκε κατά 2,5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με την ισοτιμία να είναι στο 11,8% για το ευρώ και 10,44 για το δολάριο.

Πόσο πια να ωραιοποιήσει την κατάσταση ο Ερντογάν και οι υπουργοί του; Πώς να ανεχθεί ένας λαός να ζει η ηγεσία του σε χρυσά παλάτια των 300.000 τετραγωνικών μέτρων και των 1.100 δωματίων, με χρήματα απευθείας απ’ την τσέπη του; Και όχι μόνο αυτό, αλλά να εξαγγέλλει την ανέγερση και νέων χρυσών εξοχικών παλατιών, την ώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει;

Οποιοσδήποτε άλλος λαός θα είχε κατέβει στους δρόμους. Στην Τουρκία όμως, ποιος να τολμήσει να διαμαρτυρηθεί; Οι ένοπλες πολιτοφυλακές του Ερντογάν, οι “Φρουροί της γειτονιάς” παραμονεύουν σε κάθε γωνία του δρόμου, συλλαμβάνοντας κάθε ύποπτο που θα τολμήσει να υψώσει τη φωνή του.

Οι εθνικιστικές κορώνες και οι εξαγγελίες για την περίφημη «Γαλάζια πατρίδα» δεν πείθουν πλέον κανέναν και το αίσθημα της πείνας δεν μπορεί να ξεγελαστεί με κακόγουστες φιέστες και υποσχέσεις για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, σε πείσμα των ωραιοποιήσεων, ανακλάται στις δημοσκοπήσεις. Η πλέον πρόσφατη δείχνει πως τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο την οικονομία, ενώ ένα 60% εκτιμά πολύ πιθανή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Όσο για την αντιπολίτευση, κάνει λόγο για μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης και οικονομική καταστροφή, με τον πρόεδρο του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν να δηλώνει: «Αυτός που έχει υπογράψει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία βγαίνει και λέει πως έχει γράψει βιβλίο για την οικονομία. Πρέπει να ρωτήσουμε στον κ. Ερντογάν, ποιο βιβλίο έχει γράψει;»

Επίσης, ο πρόεδρος του λαϊκού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάνει λόγο για διαφθορά. «Το αποτέλεσμα του βιβλίου που έχει γράψει είναι η οικονομική καταστροφή. Η Κεντρική Τράπεζα έχει αποθέματα -35 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση που από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλάει για τη θρησκεία και την ηθική, έχει φέρει τη μεγαλύτερη διαφθορά στη χώρα».

Είναι προφανές πως όσο κι αν προσπαθεί το τουρκικό καθεστώς να κρατηθεί στην εξουσία, η οικονομική κατρακύλα της χώρας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καταιγιστικές εξελίξεις, παρασύροντας στον… γκρεμό και πολιτικά πρόσωπα. Πρώτος φυσικά στο… χείλος του Γκρεμού, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη! Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)

Πανδημία: Όχι σε νέα μέτρα και lockdown σε μη εμβολιασμένους – Τα πρώτα φύλλα πορείας σε γιατρούς