ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνορωσικές σχέσεις: Από την κατάψυξη στη… συντήρηση!

Ελληνορωσικές σχέσεις: Από την κατάψυξη στη… συντήρηση!

Ελληνορωσικές σχέσεις: Εν μέσω κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Σότσι για συνάντηση με τον «τσάρο» - Πώς κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες και να αποκομίσει ακόμα και οφέλη.

Είναι γεγονός πως από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να δίνει με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό έναν έντονο αντιρωσικό αέρα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον δεν αποτελεί μονόπλευρη επιλογή των ΗΠΑ, αντίθετα, διαπερνά όλο το ΝΑΤΟ και επηρεάζει όλες τις δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν πεισθεί από τους Αμερικανούς για τις ρωσικές βλέψεις στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια από τον ρωσικό στρατό.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που πυροδοτούν την ένταση, με την προσπάθεια επέκτασης της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στα νότια σύνορα της Ρωσίας και μάλιστα με μεταφορά πανίσχυρου στρατιωτικού εξοπλισμού που ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αυτόματα και τη δημιουργία νατοϊκών βάσεων σε μια στρατηγική περιοχή, μια ανάσα από την ρωσική επικράτεια. Για το λόγο αυτό, απειλεί με επιθετική κίνηση εναντίον της Ουκρανίας, με τη Δύση από την πλευρά της να διαμηνύει ότι θα αντιδράσει με αυστηρότατες κυρώσεις.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό, με την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά στην Κριμαία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία, τασσόμενη απόλυτα με τη γραμμή της Δύσης. Παράλληλα ωστόσο, διατηρεί το ενδιαφέρον της για τους Έλληνες της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που εκ των πραγμάτων έχουν βρεθεί εν μέσω της σύγκρουσης αυτής.

Βεβαίως όμως, το πρόβλημα στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι το απόλυτο «δέσιμο» της χώρας μας στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Η Μόσχα έχει ενοχληθεί από τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης για τη δημιουργία της «Σούδας του βορρά» με την οποία οι Αμερικανοί αποκτούν άμεση έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, σε μια κρίσιμη περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον «τσάρο» κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, με τον Πούτιν να αναγνωρίζει πως η Ελλάδα ναι μεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι δύο χώρες δεν έχουν περιθώρια να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως βάση για την επίλυση των διαφορών είναι μόνο το διεθνές δικαίο και τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει καθαρή θέση στο Κυπριακό απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο. «Υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας», ξεκαθάρισε ο «τσάρος».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Πούτιν ωστόσο, διτήρησε αποστάσεις, καλώντας Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, επιβεβαιώνοντας έτσι πως οι σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Το τι κέρδισε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη συνάντηση με τον Πούτιν, εξήγησε στο Newsbomb.gr ο Αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού κολεγίου και αναλυτής διεθνών θεμάτων του Ant1 κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Ακούστε την παρέμβαση του κ. Φίλη στο Newsbomb.gr και στον Βασίλη Σκουλαράκο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Ληστεία με ομηρία στα ΕΛΤΑ Κορωπίου - Συνελήφθη ο δράστης

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Η Φάρμα: «Έκαψε» το αγρόκτημα με το μπάνιο της η Κρίστυ Λυκοπούλου (video)