ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένταση και μικροεπεισόδια

Βουλή ένταση
Ένταση στη Βουλή κατά τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού
Intime News

Ένταση και μικροεπεισόδια στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Συνεχείς διακοπές, επιφωνήματα και λεκτικοί διαξιφισμοί είχαν για μια ακόμη φορά την τιμητική τους στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2022. Τη «βόμβα» βεβαίως την έριξε ο Αλέξης Τσίπρας που έπειτα από 27 μήνες ζήτησε εκλογές εν μέσω ένθερμων χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να παραιτηθείτε και να ζητήσετε εκλογές. Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει πάλι το καθήκον της απέναντι στη χώρα».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση: «Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες, που θα μου επέτρεπαν να έχω προκηρύξει εκλογές με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα είχε η ΝΔ πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2019. Αναφέρω την περίοδο Μαΐου και Ιουνίου που είχαμε ποσοστά αποδοχής ‘’στρατοσφαιρικά’’. Δεν το έκανα γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης. Ζητάτε εκλογές γιατί φοβάστε ότι μπορεί αν καθυστερήσουν να είστε τελικά τρίτο κόμμα».

Εκτός όμως από τη σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, φωτιά στα έδρανα έβαλε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Γεραπετρίτη. «Ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε» είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπούν σε αντιδράσεις φωνάζοντας «Ντροπή σου». Τον λόγο να απαντήσει ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχετε αναλάβει να είστε πάντα αντ' αυτού του κύριου Μητσοτάκη και κάθε φορά που ομιλώ έρχεστε να απαντήσετε σε μένα, είδα ότι και ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα - για πρώτη φορά σε συνθήκες προϋπολογισμού - έβαλε δύο άτομα ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό, δεν είσαστε αρχηγός κόμματος για να έχω εγώ υποχρέωση να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ. Και δεν είσαστε ούτε καν εκλεγμένος με την ψήφο του ελληνικού λαού σ’ αυτό το κοινοβούλιο. Όταν πάρετε την ψήφο του ελληνικού λαού, να έχετε το θάρρος και το θράσος να απαντάτε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και στους πολιτικούς αντιπάλους. Και κάτι ακόμα, γι’ αυτό και σας ζητώ να ανακαλέσετε αυτή τη φράση, εσείς ήσασταν αυτός που δήλωσε ότι και 5.000 ΜΕΘ να είχαμε το ίδιο ακριβώς θα ήταν, είσαστε σήμερα υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο». Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα για την ομιλία Γεραπετρίτη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θεωρώ προσβλητικό για το κοινοβούλιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτονόητο ότι συνομιλεί μόνο με τον πρωθυπουργό, η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλει οι αρχηγοί των κομμάτων να ακούν και να δέχονται όλους τους βουλευτές. Τη δε μομφή, ότι δεν έχω εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, την επιστρέφω απλώς, διότι καλό είναι να αναγιγνώσκει το ποια είναι ιστορία του θεσμού των βουλευτών επικρατείας και ας κοιτάξει στο κόμμα του τους δικούς του βουλευτές επικρατείας για να τους πει το ίδιο πράγμα. Ας πει λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων».

Τα παραπάνω περιστατικά καταδεικνύουν πως το κλίμα θα πολωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, με δεδομένο μάλιστα πως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Αυτό από μόνο του αρκεί για να ενταθεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναμφίβολα όποτε κι αν στηθούν κάλπες το δίλλημα θα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας.

Μέχρι τότε τα θερμά επεισόδια στη Βουλή θα είναι συχνότερα και εντονότερα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές

Επεισόδιο στη Βουλή Τσίπρα - Γεραπετρίτη: Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικός The Bachelor: Ο Αλέξης Παππάς επέλεξε την εκλεκτή της καρδιάς του

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη