ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακρίβεια, τα δημοσιονομικά και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις

οικονομια
Μεγάλες ανατιμήσεις, προβλήματα στην οικονομία. (Φωτογραφία αρχείου)
InTime / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το κύμα των ανατιμήσεων πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και είναι ολοφάνερο πως απαιτούνται νέες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς για το θέμα των ανατιμήσεων, ενώ η εκτόξευση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα και στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να στηρίζουν όσους πλήττονται από την ακρίβεια, χωρίς ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω η δημοσιονομική σταθερότητα.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και γι’ αυτό το λόγο εξετάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τους ευάλωτους. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων, πανδημία, ενεργειακή κρίση ξέσπασε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομία αλλά και την ευρωστία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το βέβαιο είναι πως οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το καλοκαίρι και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού θα αποφασιστούν νέες παρεμβάσεις.

Στην παρούσα φάση αναλύονται τα δεδομένα που έχουν προκύψει και οι συνέπειές τους στην οικονομία και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων και των επιδοτήσεων θα γίνουν με μεγάλη προσοχή.

«Κλειδί», πάντως για τις κυβερνητικές αποφάσεις αποτελεί η 10η Μαρτίου, η ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί στη Σύνοδο Κορυφής ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και αυτό της διατήρησης της ρήτρας διαφυγής και για τα επόμενα χρόνια μετά τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι στην ίδια Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση καθώς οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα.