ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Ελληνοτουρκικά, οι σύμμαχοί μας και οι ψευδαισθήσεις δεκαετιών

Τα Ελληνοτουρκικά, οι σύμμαχοί μας και οι ψευδαισθήσεις δεκαετιών
Τα Ελληνοτουρκικά, οι σύμμαχοί μας και οι ψευδαισθήσεις δεκαετιών
AP Photo/Burhan Ozbilici

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι οι σύμμαχοί μας θα είναι πάντα στο πλευρό μας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη… Η ιστορία έχει αποδείξει ότι στο παρελθόν η Δύση στο τέλος ικανοποίησε έστω και σιωπηρά τον αναθεωρητισμό της γείτονος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στους συμμάχους μας στην Ε.Ε.

Μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι η Ισπανία πουλάει αεροπλανοφόρα και η Γερμανία υποβρύχια στην Τουρκία; Οι ευρωπαίοι εταίροι μας εν γνώσει τους θα επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να στήσει αεροπλανοφόρο στα 6 ναυτικά μίλια και να πετάει πολεμικά αεροσκάφη στα 6 ν.μ. και όχι στα 10 που είναι το FIR Αθηνών; Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάει βεβαίως περίπατο, όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας που ετοιμάζει επιθετικά υποβρύχια ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Ερντογάν επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Κατά τρόπο αντίστοιχο, μπορεί κανείς να λησμονήσει ότι εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ προωθούν μανιωδώς λύση απαράδεκτη στο Κυπριακό με διζωνικής δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή με διχοτόμηση; Την εισβολή στην Κύπρο ποιοι την επέτρεψαν; Και ποιοι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να την νομιμοποιήσουν; Μπορεί κανείς να λησμονήσει το «no ships no troops no flags» που ισχύει ακόμα και τώρα; Μήπως κι αυτό το δόγμα δεν ήταν αμερικανικής εμπνεύσεως;

Η αμφισβήτηση και κατ’ επέκταση η ακύρωση της κατασκευής του περίφημου αγωγού Eastmed δεν ήταν απόφαση των Αμερικανών; Ποιοι στέλνουν τον Τσαβούσογλου στο Ισραήλ να βρει άκρη για νέους αγωγούς που θα περνούν από την Άγκυρα; Ποιοι θέλουν να προωθήσουν και να πουλήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο LNG και πιέζουν για την κατασκευή μονάδων υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη;

Ποιοι και γιατί βλέπουν με καλό μάτι το διαμερισμό του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και προωθούν το δόγμα περί συνεκμετάλλευσης; Μπορούμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις ότι ξαφνικά η Δύση μας αγάπησε και θα τιμωρήσει την Τουρκία; Πιστεύει κανείς ότι η Δύση έχει τοποθετήσει την Τουρκία ως εχθρό της; Το πρόβλημα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι ο Ερντογάν, όχι η Τουρκία, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Αγιά Σοφιά: Πολιτισμός... αγνοείται! Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμιο