ΑΠΟΨΕΙΣ

Κώστας Πάσχος: Όταν το πολιτικό αλισβερίσι γίνεται επικίνδυνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κώστας Πάσχος: Όταν το πολιτικό αλισβερίσι γίνεται επικίνδυνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όσες και όσοι έχουν επιδιώξεις, προσδοκίες, βλέψεις για ενεργό συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ασφαλώς και έχουν κάθε δικαίωμα να τις εκφράσουν.

Γράφει ο Κώστας Πάσχος*

Ωστόσο, ως παλαιός Διευθυντής ΚΕΤΑ (Κεντρική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μια υποψηφιότητα είναι θεμιτή μόνο όταν αποσκοπεί γνήσια στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των υποψηφίων.

Και μια υποψηφιότητα είναι αποτελεσματική όταν πληρούνται κριτήρια αξιοσύνης, εμπειρίας και αποδεδειγμένης ικανότητας διοίκησης και ηγεσίας.

Θεωρώ απαράδεκτο, και συνεπώς οφείλω να καυτηριάσω, το φαινόμενο της σύμπηξης και ανάπτυξης πρόσκαιρων και συμφεροντολογικών σχέσεων μεταξύ κομματικών στελεχών, εκλεγμένων αιρετών, και δη Υπουργών της Κυβέρνησης (των οποίων ο ρόλος είναι πολύ συγκεκριμένος και γνωστός) με εν δυνάμει υποψηφίους, κάθε λογής, στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο εναγκαλισμός αυτός, στις περισσότερες περιπτώσεις, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων τους, χαρακτηρίζεται από καιροσκοπική επιδίωξη προσπορισμού προσωπικών ωφελημάτων και δεν αποτελεί επ’ ουδενί πρόκριμα αξιοσύνης και εχέγγυο ικανότητας.

Οι πολίτες, βέβαια, έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο. Και το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι εκείνοι που έχουν βιώσει επανειλημμένως τη μακροπρόθεσμη ζημιά που έχουν υποστεί από λάθος επιλογές μη έμπειρων και ακατάλληλων αιρετών, πρέπει να έχουν και την εμπειρία και την ικανότητα να οσφραίνονται τις κατάλληλες υποψηφιότητες και να επιλέγουν εκείνες και εκείνους που θα βάλουν τον τόπο τους και τους συμπολίτες του πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Κλείνοντας, αυτό το οποίο θα συνέστηνα είναι να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα.
Και αυτή είναι η εικόνα του έργου και της προσφοράς. Να μη δίνονται, λοιπόν, με αυτές τις συμπεριφορές στους πολίτες αφορμές ακύρωσης έργου επιτυχημένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών.

Να σταματήσουμε να γαλουχούμε τους πολίτες με πρότυπο το πολιτικό αλισβερίσι και όχι την καταγεγραμμένη προσφορά.

Δεν περιποιεί τιμή στη Δημοκρατία.

Δεν αποτελεί υπηρεσία στον Τόπο.

*Ο Κώστας Πάσχος είναι καθηγητής, πρώην Διευθυντής ΚΕΤΑ (Κεντρική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης)