ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένοπλες Δυνάμεις: Πανταχού παρούσες – Όπου υπάρχει ανάγκη

Ένοπλες Δυνάμεις: Πανταχού παρούσες – Όπου υπάρχει ανάγκη

Το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η κοινωνική προσφορά των τριών Κλάδων αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά μέσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές από τις οποίες δοκιμάζεται η χώρα.

Ενδεχομένως πολύ να μην το γνωρίζουν, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύπλευρο κοινωνικό έργο σε όλη την ελληνική Επικράτεια, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών για τη στήριξη και την παροχή βοήθειας όταν η Πολιτεία τη χρειάζεται. Η προσφορά τους είναι άμεση και πολυδιάστατη, με παροχή Μέσων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανάγκη, όπου υπάρχει πρόβλημα, όπου υπάρχει συμπολίτης μας που χρειάζεται βοήθεια.

Ο Στρατός Ξηράς με καταρτισμένο προσωπικό και Μέσα, η Πολεμική Αεροπορία με τα αεροσκάφη και τους «μπαρουτοκαπνισμένους» πιλότους της, το Πολεμικό Ναυτικό που έσπευσε αμέσως να θέσει στη διάθεση της Πολιτείας τα πυροσβεστικά του οχήματα, αλλά και πλοία για την απομάκρυνση πολιτών που κινδύνευαν στη Μυτιλήνη. Όλοι συνέδραμαν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, όλοι προσέφεραν πολυεπίπεδη βοήθεια, όλοι βρέθηκαν με κάθε τρόπο και Μέσο δίπλα σε συμπολίτες μας που δοκιμάζονταν.

Από τον Έβρο και το πολύτιμο δάσος της Δαδιάς, μέχρι τη Μυτιλήνη και την Αθήνα, οι «ήρωες με τα χακί» παρείχαν άμεσες και υπερπολύτιμες υπηρεσίες. Είναι οι οδηγοί των γκρέιντερς και των φορτηγών που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες σε απάτητα βουνά και δάση, είναι τα πεζοπόρα τμήματα με τις μάνικες και τα αλυσοπρίονα στα χέρια, είναι οι άνδρες από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), είναι οι στρατιώτες μας που σπεύδουν να μοιράσουν νερά, τρόφιμα και κάθε βοήθεια σε κατοίκους περιοχών που δοκιμάζονται, είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μπαίνουν μέσα στα μέτωπα με τα ασθενοφόρα του Στρατού Ξηράς για να βοηθήσουν εθελοντές και πυροσβεστές που θα χρειαστούν πρώτες βοήθειες, είναι οι πιλότοι των Canadair και των PZL της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των ελικοπτέρων Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, που επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Οι συνθήκες αντίξοες για τα πληρώματα, με θερμοκρασίες τρομακτικά υψηλές, αναταράξεις σε αέρα και θάλασσα, έλλειψη ορατότητας εξαιτίας των πυκνών καπνών και επικίνδυνες ρίξεις ακόμα και με βυθίσεις μέσα σε χαράδρες.

Ορισμένοι κριτές του πληκτρολογίου, γνωστοί γραφικοί και επικίνδυνοι έσπευσαν να σχολιάσουν πως με τόσα χρήματα που δίνουμε για μαχητικά αεροσκάφη, πλοία και άλλα οπλικά συστήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε καναντέρ, πυροσβεστικά κλπ. Σαφέστατα οι ανάγκες είναι τεράστιες και σίγουρα το κόστος για ένα αεροπλάνο καναντέρ πολύ μικρότερο απ’ ότι το κόστος για ένα Rafale. Καλό όμως είναι να μη τα μπερδεύουμε. Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουμε την απόκτηση κορυφαίων οπλικών συστημάτων που εξασφαλίζουν την κυριαρχία μας. Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Το ΓΕΕΘΑ, συμβάλλει καθημερινά στον κοινωνικό βίο με πλείστους όσους τρόπους. Από τις επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο νησάκι του Αιγαίου, μέχρι τη δημιουργία έργων κοινωνικής ωφέλειας (π.χ. άνοιγμα και κατασκευή δρόμων), την κατάσβεση πυρκαγιών, τη συνδρομή στις καταστροφικές συνέπειες θεομηνιών (πλημμύρες, σεισμοί), τον αποχιονισμό δρόμων, την διάθεση υγειονομικού προσωπικού, υλικού και νοσοκομείων στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Υποθέτουμε πως πολλοί από αυτούς που κατά καιρούς χλευάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις ή την αγορά οπλικών συστημάτων, θα αντιλήφθηκαν τώρα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του Κράτους. Η ενίσχυσή τους είτε με Μέσα, είτε με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με νέα οπλικά συστήματα, αποτελεί σαφέστατα επένδυση και σταθερά ασφαλείας.

Το ευχαριστώ από εμάς είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε. Όπως τα πεινά έσπευσε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος να πει ένα απλό «ευχαριστώ» και να συγχαρεί για την προσπάθεια, τις ικανότητες, την αυταπάρνηση, το φιλότιμο και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους, τα στελέχη της 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα όπου εδρεύουν τα αεροσκάφη καναντέρ, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια των περιπολιών τους στον Άγιο Ιωάννη Υμηττού, στον Μαραθώνα, στον Διόνυσο Πεντέλης, στην Κρύα Πηγή Πάρνηθας και στο Kανδήλι Γερανείων.