ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μετασχηματισμοί που θεμελιώνουν ένα έργο ζωής

Ερυθρός Σταυρός
INTIME NEWS

«Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε με μοναδικό μας γνώμονα τη μέριμνα και τον σεβασμό, για τον συνάνθρωπο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη μακρά ιστορία, γεμάτη από σπουδαία επιτεύγματα, αποτελεί και στις μέρες μας την πολύτιμη επικουρία στην επίλυση και διαχείριση των ανθρωπιστικών προβλημάτων καθώς και στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Η ενεργητικότητα και η δράση του επισφραγίζεται από μια δυναμική, πολυμερή και γόνιμη ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Η ταυτότητα μας, από την οποία εμπνεόμαστε ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά στο πεδίο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ισχυροποιεί όσα πρεσβεύει ο Ε.Ε.Σ.. Οι Διεθνείς αποστολές μας, στον πόλεμο της Ουκρανίας και προσφάτως στους Σεισμούς Τουρκίας και Συρίας-σημειωτέον οι αποστολές του Ε.Ε.Σ. ήταν οι μοναδικές που έφτασαν μέχρι εκεί- μεγιστοποιούν την απήχηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Διεθνή κοινότητα και αναδεικνύουν τον Οργανισμό μας. ως σύμβολο ετοιμότητας για αλτρουιστική δράση.

Η αρωγή μας από την πρώτη κιόλας στιγμή στο Σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με εξειδικευμένες ομάδες απεγκλωβισμού Σαμαρειτών - Διασωστών, επαγγελματιών Νοσηλευτών με πραγματοποίηση αιμοδοσιών αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης στους συγγενείς των θυμάτων με κοινωνικούς λειτουργούς και Εθελοντές, κατέδειξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και πληρότητα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω όλες τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού οι Έλληνες πολίτες γίνονται μάρτυρες καθημερινά του τεράστιου έργου που εξελίσσεται με κύρια προτεραιότητα την διαχείριση των καθημερινών αναγκών με επίκεντρο τον συνάνθρωπο.

Η επανίδρυση όμως, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, έβαλε τέλος στα νοσηρά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ιδιοτέλειας που είχαν οδηγήσει σε ιδεολογική τελμάτωση του Οργανισμού, την εποχή που ο Ε.Ε.Σ. διοικείτο από το γνωστό παλαιό καθεστώς, το οποίο είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για τις εκκρεμότητες και τα χρέη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν ( ΚΙΕΝ).

Όπως είναι γνωστό, η σημερινή Διοίκηση του Ε.Ε.Σ., που ανέλαβε πρόσφατα το δύσκολο έργο της αναγέννησης του Οργανισμού, ουδέποτε άσκησε οποιαδήποτε διαχειριστική πράξη ούτε και ασχολήθηκε ποτέ με τις υποθέσεις του ΚΙΕΝ.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκαν και πάλι κάποιοι νοσταλγοί του παρελθόντος, που με αφορμή διερεύνηση υπόθεσης που αναφέρεται σε φορολογική υπόθεση του ΚΙΕΝ έτους 2014 (!), θέλησαν να εμπλέξουν την παρούσα Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. και να την παρουσιάσουν ως δήθεν ενεχόμενη στην υπόθεση αυτή, αγνοώντας κάθε έννοια λογικής.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Ελληνική Κοινωνία, ότι η Ερυθροσταυρική κοινότητα, στην συντριπτική της πλειοψηφία, έχει πλέον αποκηρύξει τις παθογένειες του παρελθόντος και τους εκφραστές τους, που παραμένουν αγκιστρωμένοι στα ιδιοτελή συμφέροντά τους, και καταφεύγουν ακόμα μία φορά σε απρέπειες και συκοφαντίες, με μοναδικό στόχο να πλήξουν το ίδιο το Έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η παρούσα διοίκηση του Ε.Ε.Σ., επιτυγχάνει να θέσει τις βάσεις για ένα έργο ζωής που διαπνέεται από μεθοδικότητα, ανάπτυξη, πρόοδο και βιωσιμότητα. Κυοφορεί αξίες και κατευθύνσεις στην υποστήριξη των ανθρώπινων αναγκών. Σήμερα ο Ε.Ε.Σ. γίνεται δέκτης και πομπός νέων μηνυμάτων και αντιλήψεων, διαφυλάσσοντας αλλά και διευρύνοντας τις αρχές της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.

Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε με μοναδικό μας γνώμονα τη μέριμνα και τον σεβασμό, για τον συνάνθρωπο.

Dr Αντώνιος Αυγερινός

Πρόεδρος ΚΔΣ/Ε.Ε.Σ.