ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2023: Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα - Η σημασία της πρώτης κάλπης

Εκλογές 2023: Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα - Η σημασία της πρώτης κάλπης
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διεκδικεί απλά την πρωτιά, αλλά ακόμα και την αυτοδυναμία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει έναν ξεκάθαρο στόχο στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχει θέσει μια προϋπόθεση. Τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Είναι ρεαλιστικός στόχος η πρωτιά για την Κουμουνδούρου; Προφανώς και είναι. Αλλιώς αντί για εκλογές, θα διεξάγονταν δημοσκοπήσεις και το κόμμα που θα ήταν μπροστά σε αυτές, θα βρίσκονταν στην εξουσία.

Αν υποθέσουμε ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση; Εδώ οι πιθανότητες, είναι σαφώς μικρότερες. Διότι με το ΠΑΣΟΚ, μόνο, τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει τον Γιάνη Βαρουφάκη και ο τελευταίος δεν θέλει κανέναν!

Επομένως, στην παρούσα φάση, το σενάριο της νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης -χωρίς τη δική της ευθύνη- μοιάζει πολύ πιθανό. Είναι καταστροφικό αυτό το ενδεχόμενο για την Κουμουνδούρου;

Σε καμία περίπτωση, καθώς θα μπει στην κούρσα για τις επόμενες εκλογές έχοντας το προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 «υπόλογους» απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες, γιατί θα δώσουν μια ακόμα ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικήσει την επάνοδο του στην εξουσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρόβλημα δεν θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το «συγγενικά» κόμματα, που κατά πάσα πιθανότητα θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά.

Και τότε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διεκδικεί απλά την πρωτιά, αλλά ακόμα και την αυτοδυναμία. Σε αντίθεση με τους κυρίους Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, που θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.