ΑΠΟΨΕΙΣ

Τελικά συμφέρει η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους;

Τελικά συμφέρει η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους;
pixabay

Από τη φετινή χρονιά, οι έγγαμοι θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση να το δηλώσουν στην σχετική εφαρμογή του taxisnet έως 28 Φεβρουαρίου. Μετά την ανωτέρω προθεσμία η δήλωση είναι αμετάκλητη. Με την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων θα εκδίδεται και χωριστό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην συμψηφίζεται ο φόρος εισοδήματος των δύο συζύγων και να χάνεται με αυτό τον τρόπο η επιστροφή φόρου που ενδεχομένως είχε ο ένας από τους δύο συζύγους.

Παρ’όλα αυτά οι σύζυγοι θα πρέπει να «ζυγίζουν» τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης. Θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι πλέον τα τεκμήρια του κάθε συζύγου θα καλύπτονται από τα ατομικά του εισοδήματα και όχι από το οικογενειακό εισόδημα. Έτσι, οι σύζυγοι που δεν διαθέτουν εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα τεκμήρια τους.

Πρόβλημα θα προκύψει και στην ανάλωση κεφαλαίου, αφού και σε αυτή την περίπτωση θα ληφθούν υπόψη μόνο τα δηλωθέντα ατομικά εισοδήματα παλαιοτέρων ετών. Επιπλέον, όσον αφορά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά ποσού δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον υπάρχει έλλειμμα δαπανών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με φόρο.

Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων θα βαρύνει τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα. Αν και οι δύο έχουν το ίδιο εισόδημα, θα βαρύνει τον πατέρα, ενώ εφόσον υπάρχει γονική μέριμνα θα βαρύνει αυτόν που την ασκεί.

Όσον αφορά στο θέμα των επιδομάτων, ακόμα και αν οι σύζυγοι ατομικά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, εφόσον αποτελούν το ίδιο «νοικοκυριό» δεν θα αυξάνουν τις πιθανότητες να λάβουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.

Κλείνοντας, αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμα και για όσους αποφασίσουν να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, θα είναι δυνατή η έκδοση χωριστού εκκαθαριστικού, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει η υποβολή χωριστών δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα λάβει κάποιος απόφαση χωρίς να υπολογίσει τα υπέρ και κατά!

Γράφει η φοροτεχνικός, Αλεξάνδρα Γεράγγελου

Σχετικές ειδήσεις