ΑΠΟΨΕΙΣ

Για μια υγιή ανοδική πορεία του Ερυθρού Σταυρού

Για μια υγιή ανοδική πορεία του Ερυθρού Σταυρού
Κάλεσμα σε όλους σε όλους τους Ερυθροσταυρίτες και τις Ερυθροσταυρίτισσες

Οι διεργασίες της Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του πρόεδρου κ. Μαμαντόπουλου ενόψει των επερχόμενων εκλογών μαρτυρούν την απουσία του ελάχιστου βαθμού ετοιμότητας που απαιτείται για την τέλεση αδιάβλητων και διαφανών αρχαιρεσιών.

Η απουσία οριστικής και ολοκληρωμένης θέσης που να καταδεικνύει τον τρόπο που θα τελεσθούν οι αρχαιρεσίες, κυρίως στα Περιφερειακά Διοικητικά Συμβούλια (ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής) κλονίζουν τη θεσμική λειτουργία των εκλογών.

Η μη αναφορά σε βασικά θέματα όπως, αν είναι υποχρεωτική η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (που δεν προβλέπεται στο νέο καταστατικό, γιατί άραγε;) και αν ναι ποιος θα φροντίσει για αυτό, η απουσία από την διευκρινιστική εγκύκλιο ενημέρωσης για το τι συμβαίνει σε περιπτώσεις μη απαρτίας, ή πόσα μέλη εκλέγονται στο Περιφερειακό ΔΣ εάν οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από εννιά και η μη αποστολή φόρμας υποβολής υποψηφιοτήτων (για ΚΔΣ και ΔΣ περιφερειακών τμημάτων), θα κρίνουν την καταλληλότητα της διαδικασίας.

Καθοριστική βαρύτητα έχει ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε. Η απαίτηση να προσέλθουν άπαντες στις 10 η ώρα το πρωί για να διαπιστωθεί απαρτία, δυσχεραίνει σε μέγιστο βαθμό την διαδικασία αφού είναι πολύ πιθανόν μέλη που έχουν εγγραφεί και θέλουν να ψηφίσουν να μη μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες την συγκεκριμένη ώρα αλλά κατά την διάρκεια της μέρας όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική επικράτεια.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο σχεδιασμός των εκλογών πάσχει από μακρόπνοη λογική και θεμελιακή λειτουργία, και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού τίποτα από τα παραπάνω δεν αναγράφεται στο καταστατικό που ψηφίστηκε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το αντίτιμο καταβολής για την εγγραφή και ετήσια συνδρομή μέλους θα είναι μικρό, ο κ. Μαμαντόπουλος και η διοίκησή του προσπαθούν με το υψηλό ποσό των 20 ευρώ να απομακρύνουν ενδιαφερόμενους ώστε το παλαιό «κλαμπ», που στις εκλογές του Ιουνίου τους εξέλεξε διοίκηση, να κρατήσει την δυναμική του.

Με τον καθορισμό του τόσο υψηλού αντιτίμου για την χρονική περίοδο που διανύουμε, τα νέα μέλη θα είναι λίγα και με αυτό το σκεπτικό δεν θα μπορούν να ανατραπούν οι αντιλήψεις και πεποιθήσεις του παλαιού καθεστώτος.

Η μωροφιλοδοξία αυτή έχει ρίζες στο παρελθόν και παρασκηνιακές συναλλαγές με ανθρώπους που διατάρασσαν ανέκαθεν την ομαλή πορεία του Οργανισμού. Είδαμε εθελοντές να εκβιάζουν άλλους εθελοντές, επικαλύπτοντας τα πρόσωπα τους με κουκούλες σε φωτογραφίες, θέλοντας να τους παρουσιάσουν ως προδότες του δόγματος που πρεσβεύει το παλαιό καθεστώς. Είναι νωπά ακόμα στην μνήμη όλων των Ερυθροσταυριτών τα κινήματα που είχαν ιδρυθεί εντός του Ερυθρού Σταυρού από το παλαιό καθεστώς.

Ατράνταχτη απόδειξη των ανωτέρω η ανταμοιβή αυτών των προσώπων σε θέσεις του ΚΔΣ του Ερυθρού Σταυρού αλλά και διοριζόμενοι σε Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Τμημάτων.

Σε πλήρη αρμονία με τον πρώην πρόεδρο, ο νυν πρόεδρος κ. Μαμαντόπουλος διοργανώνει προεκλογικές φιέστες ανά την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα του Ε.Ε.Σ. και εστιάζεται μόνο στο να διασφαλίσει τροφή στην ακόρεστη επιθυμία του για προσωπική προβολή.

Καταπάτησαν βάναυσα όλες τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα αυτή του εθελοντισμού, ενώ χαρακτηρίζονται από παντελή έλλειψη ανιδιοτέλειας, χρησιμοποιώντας πρακτικές και μέσα που διαμορφώνουν συνθήκες που υπερτονίζουν το προσωπικό τους συμφέρον και όφελος.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλη την Ερυθροσταυρική οικογένεια και νωπά στην μνήμη όλων αφού συντελέστηκαν λίγους μήνες πριν και συντελούνται ακόμη και σήμερα και ας παριστάνει ο κύριος Μαμαντόπουλος ότι δεν γνωρίζει και ας προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο μεταμφιεσμένος σε καλό πρόεδρο.

Το φάσμα των Ερυθροσταυρικών κατακτήσεων και κεκτημένων επιβάλλεται να αποτελέσει αντίβαρο σε όποια προσπάθεια προσωπικής ωφέλειας και στυγνού ατομικού συμφέροντος.

Το κάλεσμά μου σε όλους τους Ερυθροσταυρίτες και τις Ερυθροσταυρίτισσες αντανακλά τη γόνιμη κυοφόρηση αξιών, θεμελιωδών αρχών και την επίτευξη μιας υγιούς ανοδικής πορείας του Ερυθρού Σταυρού εναρμονισμένης με τους κοινωνικούς ρυθμούς, καρποφορώντας το ήθος και τις αξίες.

* Ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α., είναι πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σχετικές ειδήσεις