ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ενήλικες δεν ενδιαφέρονται για το αύριο

Οι ενήλικες δεν ενδιαφέρονται για το αύριο

Η ευαισθησία για το περιβάλλον εκλαμβανόταν στον σκληρό καπιταλιστικό κόσμο είτε ως αδυναμία είτε γραφικοποιούνταν σαν ιδιορρυθμία.

Οι κλιματικές συνθήκες όμως αλλάζουν δραματικά και όλοι έχουν φορέσει το κουστούμι του περιβαντολλογικά ευαισθητοποιημένου ακόμα και αυτοί που ευθύνονται κατά μεγάλο ποσοστό για την τωρινή κατάσταση.

Φυσικά υπάρχουν και οι αρνητές της πραγματικότητας που αδυνατούν να αντιληφθούν κάθε έννοια σχετιζόμενη με την κλιματική αλλαγή. Οι υπερασπιστές της ήπιας μεταρρύθμισης όμως είναι πιο επικίνδυνοι καθότι παρουσιάζονται σαν ρεαλιστές και κομιστές μιας έστω λύσης καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη, την στιγμή όμως που χρειάζονται ριζικές αλλαγές.

«Ποιο είναι το νόημα της μάθησης αν το μέλλον μας έχει αφαιρεθεί;» αναφέρει η 10χρονή Lilly Platt η οποία κάθε Παρασκευή στις 9 αντί να πάει στο σχολείο κατευθύνεται με τα πλακάτ της και την ζεστή τη σοκολάτα έξω από το δημαρχείο στο Zeist, ακριβώς ανατολικά της Ουτρέχτης στη Ολλανδία. Η πράξη της πυροδοτήθηκε από το κίνημα Fridays for Future (Παρασκευές για το μέλλον) όπου πρωτοστατεί η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Greta Thunberg. Κάθε Παρασκευή καλούνται οι μαθητές αντί να πάνε στο σχολείο να διαδηλώνουν για το περιβάλλον.

«Γιατί να σπουδάζεις για ένα μέλλον το οποίο στο τέλος μπορεί απλά να μην είναι εκεί» αναφέρει το κίνημα στη σελίδα του FridaysforFuture.org. H Greta Thunberg καλεί την γενιά της σε αφύπνιση λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μπορείς απλά να περιμένεις την ελπίδα να έρθει».

Στις 15 Μάρτη το κίνημα καλεί σε Παγκόσμια Κλιματική Απεργία για το Μέλλον σε 40 χώρες διεκδικώντας δράσεις που θα εγγυηθούν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση θα κυμανθεί κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ένας στόχος που οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμα και αυτός θα επιφέρει μαζικές λιμοκτονίες, ξηρασία, πλημμύρες, πολέμους και θάνατο.

Εάν πρέπει να πιστέψουμε την πρόσφατη έκθεση του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), μια επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει πάνω από μια δεκαετία για να ελέγξει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν να καταστούν αναπόφευκτες οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Αlexandria Ocasio-Cortez η νέα φέρελπις γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις Η.Π.Α. εισήγαγε ένα ψήφισμα για ένα Green New Deal στις 7 Φεβρουαρίου, το οποίο καθορίζει τους στόχους, τις προσδοκίες και τις ιδιαιτερότητες ενός πράσινου οράματος με πιο αποφασιστικό τρόπο. O Yuval Noah Harari, ιστορικός και φιλόσοφος σε άρθρο του στον Economist καλεί τους ανθρώπους να ψηφίσουν οραματιστές. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Να τους κάνετε 4 ερωτήσεις:

Εάν εκλεγείτε, ποιες ενέργειες θα αναλάβετε για να μειώσετε τους κινδύνους πυρηνικού πολέμου;

Τι ενέργειες θα αναλάβετε για να μειώσετε τους κινδύνους της αλλαγής του κλίματος;

Ποιες ενέργειες θα αναλάβετε για τη ρύθμιση της επαναστατικής τεχνολογίας που προκαλούν αναστάτωση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοϊατρική;

Τελικά, πώς βλέπετε τον κόσμο του 2040; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και ποιο είναι το όραμά σας για το βέλτιστο σενάριο;

Εάν κάποιοι πολιτικοί δεν κατανοούν αυτά τα ερωτήματα ή εάν μιλούν συνεχώς για το παρελθόν χωρίς να είναι σε θέση να διατυπώσουν ένα ουσιαστικό όραμα για το μέλλον, μην τους ψηφίζετε.

Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο πληροφορίας που στερεί την εύκολη δικαιολογία από τον καθένα μας. Και καλό είναι να κρατάμε στο μυαλό μας ότι όλα συμβαίνουν γιατί οι ενήλικες δεν ενδιαφέρονται για το αύριο, όπως αναφέρει το κίνημα Fridays for.

Διαβάστε επίσης: Οργή στο Μάτι - Χαμός στην εκπομπή του Παπαδάκη: «Άντε γαμ@@@» (vid)

Σχετικές ειδήσεις