ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς η φιλοξενία «καίει» τους φορολογούμενους

Πώς η φιλοξενία «καίει» τους φορολογούμενους

Η υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη επιδομάτων, που λάμβαναν υπόψη το εισόδημα του «νοικοκυριού» ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε με την φιλοξενία στις φορολογικές δηλώσεις.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρέθηκαν να δηλώνουν φιλοξενούμενοι γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο το τεκμήριο της κατοικίας.

Πράγματι, λόγω της έλλειψης ή της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων ,πολλοί φορολογούμενοι , θέλοντας να μειώσουν τα τεκμήρια της κατοικίας δήλωναν φιλοξενούμενοι σε συγγενείς ή φίλους, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούσαν σε ιδιόκτητες ή μισθωμένες κατοικίες.

Με αυτό τον τρόπο γλίτωναν την φορολογία για το τεκμήριο της κατοικίας ή ακόμα και την φορολογία στο εισόδημα από ενοίκια , αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωναν ότι «φιλοξενούσαν» τους ενοικιαστές.

Αλλάζοντας τον τρόπο δήλωσης της φιλοξενίας στην φορολογική δήλωση, οι περισσότεροι «φιλοξενούμενοι» πιάστηκαν στην τσιμπίδα της Εφορίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ήδη από την περσυνή χρονιά , όσοι φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους θα πρέπει να δηλώνουν τα ΑΦΜ τους στους κωδικούς 007-008, ενώ από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν την φιλοξενία στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (κωδ.801)

Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ έχοντας στην διάθεσή της τα ΑΦΜ φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων προχωρά άμεσα στη διασταύρωση.

Δεν θα πρέπει φυσικά να συγχέουμε την φιλοξενία με την δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, αφού στην δεύτερη περίπτωση έχουμε παραχωρήσει ακίνητο σε κάποιον για να το χρησιμοποιήσει ως κύρια κατοικία του, δεν συνοικούμε μαζί του και φυσικά ο έχων την χρήση επιβαρύνεται με το τεκμήριο της κατοικίας.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιουλίου 2019: Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Νέος ποινικός κώδικας: «Παράδεισος» η Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σχετικές ειδήσεις