ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κατάρρευση των αφηγημάτων Τσίπρα

Η κατάρρευση των αφηγημάτων Τσίπρα

Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής μάχης κρίνεται πάντα από το σύνολο. Ουδείς, ειδικά τις πρώτες ημέρες ενός εκλογικού αποτελέσματος, ασχολείται με τις συγκεκριμένες κατηγορίες αυτών που ψήφισαν, αλλά μονάχα με την τελική συνολική επιλογή τους.

Έχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κάποιος πώς «κινήθηκε» στην κάλπη κάθε κατηγορία ψηφοφόρων. Θα καταλάβει πολλά για όλα εκείνα τα αφηγήματα Τσίπρα, που, φαίνεται ότι ο εκλογικός ορυμαγδός της ήττας διέλυσε χειρουργικά ένα προς ένα.

Αφήγημα 1: Οι νέοι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Έβαλε κι έβγαλε τη γραβάτα, πέρασε διατάξεις χωρίς νόημα για το σχολείο των 9:00, δεν αναθεώρησε το άρθρο 16, έδωσε δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες. Από τη μία λέγεται χτίσιμο νεανικού – δήθεν αγωνιστικού προφίλ- από την άλλη λέγεται απομάκρυνση από τη γενιά που δυσκολεύεται να κάνει όνειρα και βλέπει το μέλλον της έξω από τα σύνορα.

Αποτέλεσμα: Στους νέους 17 – 24: 28,1% ΝΔ, 24,5% ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήγημα 2: Ο Μητσοτάκης θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους

Τα πάσης φύσεως κυβερνητικά «trolls», ειδικά τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, αφήνιασαν. Περικοπές τοποθετήσεων του Προέδρου της ΝΔ που άλλα έλεγε και άλλα έδειχνε η προπαγάνδα και στη μέση οι δημόσιοι υπάλληλοι, που η μεγάλη πλειοψηφία δουλεύει σκληρά, θέλει να αξιολογηθεί και κυρίως αποζητά την αξιοκρατία. Αυτή που διαλύθηκε την τελευταία τετραετία.

Αποτέλεσμα: Στους μισθωτούς του Δημοσίου: 30,6% ΝΔ, 25,5% ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήγημα 3: Η Νέα Δημοκρατία θα κόψει συντάξεις

‘Τσάκισε’ τους παλιούς συνταξιούχους, κατήργησε το ΕΚΑΣ, διέλυσε κάθε έννοια ανταποδοτικότητας με τον Νόμο Κατρούγκαλου κι έμεινε να ψελλίζει κάτι ακατανόητα για το σύστημα Πινοσέτ, που γνώριζε ότι ήταν απλά διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Αποτέλεσμα: Στους συνταξιούχους: 40,4% ΝΔ, 26,8% ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήγημα 4: 7ήμερη εργασία

Η διαστρέβλωση άλλαξε επίπεδο. Στη μάχη του αυτονόητου, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έδειξαν ότι δεν πτοούνται από τις σειρήνες του ακραίου λαϊκισμού. Αποτέλεσμα: Στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα: 29,6% ΝΔ, 20,8% ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήγημα 5: Οι μικροεπαγγελματίες κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Εισφορολόγηση κοντά στη δήμευση του συνολικού εισοδήματος, ΦΠΑ στο 24%, προκαταβολή φόρου, 19 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθίζηση του μεσαίου εισοδήματος.

Αποτέλεσμα: Στους ελεύθερους επαγγελματίες: 38,4% ΝΔ, 22,6% ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας από τους (πολλούς) λόγους που ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα ψέματα και οι… «αυταπάτες» της πρώτης περιόδου. Ο κόσμος δεν ξεχνά κάποιον που τον γέμισε υποσχέσεις και παρ’ όλ’ αυτά τον «αντάμειψε» και με δεύτερη ευκαιρία. Έχασε, όμως και για έναν ακόμη λόγο: Παρουσίαζε μια δική του πραγματικότητα, που δεν είχε την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα που ξετυλιγόταν βάναυσα γύρω μας. Τα 5 παραπάνω αφηγήματα είναι μονάχα οι 5 πτυχές της κυβερνητικής προπαγάνδας που ευτυχώς δεν υιοθετήθηκε ακρίτως από τους ψηφοφόρους.

Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό «όχι» στον φθηνό λαϊκισμό και στα ψεύτικα αφηγήματα. Επέλεξε να δείξει τον δρόμο για μία χώρα με λιγότερους και πιο δίκαιους φόρους, μία χώρα που θα δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, μία χώρα με έναν δημόσιο τομέα λειτουργικό, μία χώρα με αξιοκρατία και προοπτική.

Στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου κατέρρευσαν τα 5 βασικά αφηγήματα αυτής της κυβέρνησης. Τώρα, στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει να δώσουμε πνοή στο νέο αφήγημα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

* Η Σοφία Νικολάου είναι Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄Αθήνας
Δικηγόρος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάος στο ΚΙΝΑΛ: Όλα θα κριθούν την 8η Ιουλίου - Διχασμός, εσωστρέφεια και κίνδυνος νέου διαμελισμού

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων

Σχετικές ειδήσεις