ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλέξης Τσίπρας: Η φράση «events my dear» που διχάζει για το αν ανήκει σε Τσώρτσιλ ή ΜακΜίλαν

Αλέξης Τσίπρας: Η φράση «events my dear» που διχάζει για το αν ανήκει σε Τσώρτσιλ ή ΜακΜίλαν
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη χρησιμοποίησε μία ιστορική φράση που απέδωσε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ωστόσο, υπάρχει σύγχυση αναφορικά με την «πατρότητά» της.

Ιδιαίτερα ευδιάθετος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ευχήθηκε τα δέοντα και έδωσε τις πρώτες συμβουλές στον διάδοχό του, είχε μια χαλαρή κουβέντα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες όπου είχε αρκετή διάθεση για χιούμορ.

Αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη σχολίασε ότι φαίνεται «μαθαίνει γρήγορα», ενώ για τη συνάντησή τους ανέφερε ότι «δεν είναι υπουργειο να κάνουμε παράδοση παραλαβή». Αστειευόμενος, είπε παράλληλα, «τι να του δώσω; του έδωσα το "βαλιτσάκι" με τους κωδικούς των πυρηνικων;».

Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως «Η πολιτική είναι events my dear, όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ. Δε θα σας αφήσουμε να πληξετε, όχι εγω, ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η φράση, ωστόσο, σύμφωνα με πολλές αναφορές δεν ανήκει ιστορικά στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά στον Χάρολντ ΜακΜίλαν.

Ο ΜακΜίλαν ήταν πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1957 μέχρι το 1963 και σε μία συνέντευξή του στο παρελθόν είχε ερωτηθεί ποιο ήταν το πιο ανησυχητικό πρόβλημα της πρωθυπουργίας του. «Γεγονότα, αγαπητό μου αγόρι, γεγονότα» (σ.σ. events my dear boy, events), ήταν η απάντησή του.

Σχετικά με τον Τσώρτσιλ, που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, είχε αναφερθεί στην «αντίθεση των γεγονότων» (σ.σ. the opposition of events) το 1919 όταν είχε κληθεί να σχολιάσει μία κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.