Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Folli Follie: Από τη χλιδή στη «φούσκα» - Πώς οι «βασιλιάδες» Κουτσολιούτσοι κατέληξαν στη φυλακή

Folli Follie: Από τη χλιδή στη «φούσκα» - Πώς οι «βασιλιάδες» Κουτσολιούτσοι κατέληξαν στη φυλακή

Σκάνδαλο - Folli Follie:  Κάλιο αργά παρά ποτέ. Κάποιες φορές η Δικαιοσύνη αργεί, αλλά βρίσκει το δρόμο... Το οικονομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσιλιούτσο είχε το τέλος που του άξιζε - Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν πλέον πίσω από τα σίδερα της φυλακής αφού κρίθηκαν προφυλακιστέοι - Βεβαίως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει - Για την ακρίβεια, τώρα ξεκινάει. Το πού θα καταλήξει είναι άγνωστον. Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τις οριστικές αποφάσεις της Θέμιδας. 

Προφανώς και στην περίπτωση των Κουτσολιούτσων - των οποίων ο βίος και οι επιχειρηματικές κινήσεις προκάλεσαν σάλο στην «αγορά» - ισχύει, ότι ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους. Μπορεί στο τέλος της νομικής διαδικασίας να αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι ήταν παντελώς αθώοι. Όμως το πρώτο βήμα για να εξεταστεί εξονυχιστικά η περίπτωσή τους, έγινε αφού ισχύει το ρηθέν: «Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αφού έκαναν άνω - κάτω την αγορά και αφού κατηγορήθηκαν από τις Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι κατέκλεψαν την εταιρεία, οι βασικοί μετόχοι της Folli Follie, η περίφημη οικογένεια Κουτσολιούτσου, ήρθε αντιμέτωπη με την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πατέρας και γιος ξεκίνησαν να απολογούνται από νωρίς χθες 09/09/2020 το πρωί για συνολικά πέντε κακουργήματα , ενώ απολογία έδωσε και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου η οποία αφέθηκε ελεύθερη με όρους μετά την απολογία της για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που κρίθηκαν προφυλακιστέοι με απόφαση ανακρίτριας και Εισαγγελέα βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία ,κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων. Η Καίτη Κουτσολιούτσου βαρύνεται με τις κατηγορίες της απάτης, νομιμοποίησης παράνομου χρήματος και χειραγώγησης μετοχών.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, είναι αντιμέτωποι με σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), που αμφισβήτησε με στοιχεία την εμφανιζόμενη ευρωστία του Ομίλου και οδήγησε σε κατάρρευση την άλλοτε κραταιά επιχείρηση στον χώρο των κοσμημάτων.

Τα οικονομικά όργια, με τα οποία συνδέθηκαν οι δυο βασικοί μετόχοι (ο μπαμπάς Δημήτρης, ο ιός Τζώρτζης και η μητέρα Καίτη), αποκαλύφθηκαν ένα προς ένα, από «μαϊμού» ταμεία και «μαϊμού» πτυχία, μέχρι το πόρισμα της PwC για τους «σκελετούς» της εταιρείας.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα, κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, παρά τις καθυστερήσεις των αρμοδίων αρχών στις διενέργειες των ελέγχων και στη λήψη αποφάσεων.

Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και πολύ δρόμο...

Με την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα μπαίνουμε στην τελική φάση της ποινικής έρευνας για το βασικό σκέλος του αποκαλούμενου «σκανδάλου της Folli Follie», της εταιρείας που από την κούρσα κερδοφορίας πλέον βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτές.

Οι ιδρυτές του Ομίλου είναι οι θεωρούμενοι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, για την οποία κλήθηκαν σε απολογία περίπου 30 κατηγορούμενοι, οικονομικά στελέχη της εταιρείας και θυγατρικών της στην Ασία κ.α., οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Καρέ - καρέ όλο το Σκάνδαλο της Folli Follie και των Κουτσολιούτσων

Πέραν πάντως της ποινικής διαδικασίας είναι πραγματικά να... τρελαίνεται κανείς με τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης οικογένειας, η οποία, ενώ εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της συνέχιζε να διάγει πολυτελή βιό στα... στέκια της Κηφισιάς, στις Σπέτσες και στη Μύκονο.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τις βόλτες και την φιγούρα με πολυτελή αυτοκίνητα, κρουαζιέρες με το περίφημο σκάφος των εκατομμυρίων ευρώ, τα χλιδάτα ταξίδια στο εξωτερικό και πάρτι με όλο το... enfant gâté της αθηναϊκής κοινωνίας, με την σαμπάνια και τα ακριβά ουσίσκι να ρέουν άφθονα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Μια κοινή γνώμη που παρακολουθούσε άφωνη να σέρνεται ένα σκάνδαλο και οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους να σφυρίζουν αδιάφορα.

Η ώρα της Δικαιοσύνης και του... κελιού

Μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, πατέρας και γιος πήραν οριστικά το δρόμο για τη φυλακή.

Ειδικοτερα πατέρας και γιός οδηγούνται στη φυλακή με τη σύμφωνη γνώμη της 35ης τακτικής ανακρίτριας, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου και του αρμόδιου εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, Νίκου Ορνεράκη.

Αντίθετα, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με υψηλή εγγυοδοσία που φτάνει τις 100.000 ευρώ. Ακόμη της επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα.

Η ίδια στο άκουσμα της απόφασης για προφυλάκιση του γιου της Τζώρτζη και του συζύγου της Δημήτρη ξέσπασε σε λυγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί ενώ κατέθεσαν και γραπτά υπομνήματα.

Η οικογένεια των ιδρυτών της Folli Follie βρέθηκε ενώπιον της 35ης ανακρίτριας και αντιμέτωπη με τις ποινικές ευθύνες της για το αποκαλούμενο σκάνδαλο με τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας και την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού.

O Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου έφτασαν στο κτίριο 10 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, συνοδευόμενοι από τον συνήγορο τους, τον γνωστό ποινικολόγο Γιάννη Ηρειώτη και αμέσως μετά ο γιος τους.

Πατέρας και γιος απολογήθηκαν ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσαν στοιχεία για να εμφανίσουν μία ψευδή οικονομική ευρωστία στην εταιρεία που ίδρυσαν, καταφέρνοντας έτσι, μαζί με το τρίτο μέλος της οικογένειας, τη σύζυγο Κουτσολιούτσου, να χειραγωγήσουν τη μετοχή της εταιρείας τους, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Η επόμενη ημέρα μετά τη φυλάκιση των ιδρυτών της εταιρείας