Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Οι Έλληνες δεν συζητήσαμε ποτέ ξανά με τόση αγωνία το τι θα ψηφίσουμε.

Του Ανδρέα Παπαμιμίκου

Πρόεδρος Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Απογοητευμένοι, θυμωμένοι, ανήσυχοι, αποφασισμένοι να αλλάξουμε ή αναποφάσιστοι, όλοι με ένα κοινό ερώτημα: “τι θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές;”. Ένα από τα πλεονεκτήματα της Δημοκρατίας είναι ότι δεν έχει αδιέξοδα. Υπάρχουν άπειρες επιλογές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και όλες κατάλληλες. Υπάρχει ορθολογική επιλογή αυτή την κρίσιμη στιγμή; Σίγουρα όχι στα άκρα. Σίγουρα όχι σε όσους δυναμιτίζουν τις προσπάθειες των Ελλήνων για αλλαγή. Σίγουρα όχι σ᾽εκείνους που δεν θέλουν να βάλουν πλάτη και να επωμιστούν το κόστος για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα εμπιστευτούμε εκείνους που οπισθοχωρούν από την πρώτη γραμμή και μετά κάνουν εύκολη κριτική σε όσους πολεμούν; Θα πάμε με εκείνους που αρνιούνται τη στήριξη των συμμάχων μας, για να πολεμήσουν μόνοι τους, χωρίς, όμως ,να διαθέτουν ούτε καν τα στοιχειώδη πολεμοφόδια;

Για να κάνω το παράδειγμα πιο πραγματικό: τι θα γίνει στη δύσκολη μάχη που δίνουμε με τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι τα τελευταία χρόνια, αν την επομένη των εκλογών διαμορφωθεί στη Βουλή ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό και αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο, χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση; Πώς θα είναι η Ελλάδα του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου και της Χρυσής Αυγής; Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εμάς, δεν αντέχουμε ούτε να φανταστούμε μια Ελλάδα σαν εκείνη της Αλβανίας της αυτάρκειας του Χότζα. Όλα αυτά θυμίζουν τον τριτοκοσμικό προσανατολισμό που είχε κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Πώς να φανταστούμε μια Ελλάδα που πετάει στο καλάθι των αχρήστων όλες τις κατακτήσεις της, τη Δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ασφάλεια, την προοπτική διεξόδου από την κρίση που διεκδικεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνας με τις θυσίες τους;

Το παρελθόν διδάσκει ότι σε κρίσιμες στιγμές το εκλογικό σώμα κουρασμένο, απογοητευμένο, θυμωμένο έκρινε περισσότερο με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Ακολουθούσε όσους έδειχναν τον εύκολο δρόμο, και ας μην έβγαζε πουθενά. Έτσι, η χώρα οδηγήθηκε σε τραγωδίες. Πρέπει η ιστορία να μας διδάξει, να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες της εύκολης και ανέξοδης κριτικής, να επιλέξουμε με κριτήριο τη σταθερότητα και την προοπτική, να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κατακτήσεις μας. Ναι, να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή μίλησε για μια διαφορετική συνταγή. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι ολισθηρός, ανηφορικός για τους Έλληνες και κατηφορικός για την Πατρίδα. Όταν, όμως, χρειάστηκε να πάρει επώδυνες αποφάσεις, δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και το κομματικό συμφέρον. Προέταξε το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη. Ήταν εκείνος που είπε ότι θα πρέπει να βάλουμε πριν απ᾽ όλα την ανάπτυξη. Τώρα έστω και αργά αυτό γίνεται αποδεκτό στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική λογική. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι ήδη βαριά πληγωμένη και δεν μπορεί να μπει σε άλλες περιπέτειες. Πρέπει να θεραπεύσουμε τις πληγές μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει ότι δεν βάζει νερό στο κρασί του, δεν συμβιβάζεται όταν πρόκειται για την πατρίδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των μεγάλων επιλογών. Η παράταξή μας οδήγησε τη χώρα μπροστά. Εδραίωσε τη Δημοκρατία, αγωνίστηκε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, εγγυήθηκε τη σταθερότητα και ανέκοψε την πορεία προς την κατάρρευση. Την Κυριακή δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει, για μια Ελλάδα που μπορεί να τα καταφέρει μέσα στην Ευρώπη, για μια Ελλάδα που αλλάζει με περηφάνια και αξιοπρέπεια, μια Ελλάδα που θα δικαιούται να έχει τη στέρεη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.