Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Vatan: Τούρκος περιγράφει την Αθήνα του χθες και του σήμερα

Vatan: Τούρκος περιγράφει την Αθήνα του χθες και του σήμερα

«Η Αθήνα που ήξερα στα νιάτα μου σίγουρα θα ξαναλάμψει» γράφει στη εφημερίδα «Vatan”, ο Τούρκος δημοσιογράφος Reha muhtar ve yazilari, που ήταν για χρόνια ανταποκριτής του καναλιού TRT στην Αθήνα.

Στο άρθρο του περιγράφει την Αθήνα του χθες, τα μαγαζιά της , τη νυχτερινή διασκέδαση στα μπουζούκια. ''Η Αθήνα που δεν κοιμόταν, που ξημερωνόταν στα μπουζούκια και στις δεν υπάρχει πια» αναφέρει και μεταφέρει τα λόγια φίλου του από την Ελλάδα, που μιλάει για κατάθλιψη και φτώχεια. «Μου ήρθαν στον νου τα ταξίδια μου από την Αθήνα στην Κων/λη… Θυμήθηκα που πείραζα τους συναδέλφους μου επειδή οι νύκτες στην Κων/λη τελείωναν πιο νωρίς . Τους έλεγα «Εσείς τέτοια ώρα κοιμάστε; Την ώρα που κλείνουν τα μαγαζιά εδώ, οι άνθρωποι στην Αθήνα βγαίνουν για βραδινό φαγητό» . Ο φίλος μου , μου είπε: « Εκείνη η Αθήνα που αγαπάς τώρα είναι κατασκότεινη. Τα μπουζούκια δεν ανοίγουν μεσοβδόμαδα και το βράδυ πέφτει το σκοτάδι στην Αθήνα…»

Και συνεχίζει:

« Θυμήθηκα τότε που επέστρεφα στις 4 το πρωί από την Πανεπιστημίου στο σπίτι και είχε φοβερή κίνηση στους δρόμους. Κανένα μπουζουξίδικο και καμία ταβέρνα δεν έλεγε να κλείσει … Ακόμα και οι καφετερίες δεν έκλειναν πριν τις τρείς το πρωί .

Ο φίλος μου, μου είπε ότι ο κόσμος τώρα πλέον δεν έχει χρήματα και κανένας δεν μπορεί να πάει πουθενά». «Αντίθετα, το εστιατόριο στην Κων/λη ήταν κατάμεστο και δεν είχε ούτε ένα τραπέζι άδειο. Η υπερηφάνεια μου για την Κων/λη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την θλίψη μου για την Αθήνα. Η Αθήνα είναι για μένα μια παλιά αγαπημένη η οποία όμως για μένα δεν θα παλιώσει ποτέ. Δεν μπορώ να αντέξω καθόλου τις κλειστές ταβέρνες τα κλειστά μπουζούκια και τα πιάνο - μπαρ που δεν αστράφτουν πλέον . Το να μένουν εκείνοι στο σκοτάδι είναι σα να μαυρίζουν τα δικά μου νιάτα και αυτό δεν είναι εύκολο να το αντέξει κανείς . Η Αθήνα που ήξερα στα νιάτα μου βεβαίως και θα αστράψει πάλι κάποια μέρα»