Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Να συσταθεί Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Να συσταθεί Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η ανεργία καλπάζει σήμερα και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την πολιτική σταθερότητα

Άρθρο του κ. Γιώργου Κοντογιάννη,

βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας

Όλο και περισσότεροι παραδέχονται πλέον ότι στην Ελλάδα, η ανεργία καλπάζει σε ύψη τέτοια που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή θέτοντας σε κίνδυνο και την πολιτική σταθερότητα.

Και χωρίς πολιτική σταθερότητα καμιά προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης δεν μπορεί να επιτύχει. Με 30% επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να «κοιμάται ήσυχη».

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνούσε αύριο, το πρόβλημα θα μεγεθυνόταν περαιτέρω αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι λύση μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει, αφού το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Και ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα.

Οφείλουν λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδος να αφήσουν κατά μέρος ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταθέσουν προτάσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας που τείνει να λάβει εθνικές διαστάσεις.

Πώς μπορεί να δημιουργηθούν 650.000 νέες θέσεις

Είναι επιβεβλημένο να συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην οποία θα κατατεθούν καινοτόμες προτάσεις για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Αν ενισχύετο ο ιδιωτικός τομέας και αν η πολιτεία στεκόταν στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η κάθε μία από αυτές εντασσόταν σε ένα πρόγραμμα που της έδινε δικαίωμα να προσλάβει έναν, τουλάχιστον, υπάλληλο, τότε η ανεργία αυτομάτως θα έπεφτε στο μισό αφού θα δημιουργούντο περί τις 650.000 θέσεις εργασίας.

Πρέπει να κατατεθούν προτάσεις όχι μόνο για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα από τα αντίστοιχα Ταμεία της Ε.Ε., αλλά να κάνουμε προτάσεις για να δημιουργήσουμε προγράμματα που θα είναι προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Είδη προγραμμάτων

Προγράμματα που δεν θα έχουν ως στόχο μόνο τον πλουτισμό κάποιων επιτήδειων διαχειριστών ΚΕΚ ή ΜΚΟ, αλλά να οπλίσουν τους ανέργους με εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα, σε τομείς που εμείς ως χώρα θα έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε την οικονομία μας.

Προγράμματα που θα συνδέουν τις τοπικές οικονομίες με την πανεπιστημιακή γνώση.

Προγράμματα που θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν κοινωνική πολιτική ιδιαίτερα υπέρ ατόμων με ειδικές ανάγκες και χρονίως πασχόντων.

Τρόποι και λύσεις υπάρχουν.

Πρέπει όμως να υπάρξει βούληση για να αντιμετωπισθεί το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της ανεργίας. Και, κυρίως, όπως σε κάθε εθνικό πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση και προτάσεις πέρα από μικροκομματικά συμφέροντα και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Πρέπει με λίγα λόγια να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και, κυρίως, το παρελθόν μας.

Άλλα άρθρα του κ. Γ. Κοντογιάννη στο "Newsbomb.gr":