Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Διάσπαση «συσχετισμών» προκαλεί η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

Διάσπαση «συσχετισμών» προκαλεί η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

Η σεναριολογία για τις κόντρες «βενιζελικών» - «παπανδρεϊκών» αφορά σε εσωτερικές ισορροπίες κι όχι στο ζητούμενο, τη διάρρηξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την παραδοσιακή λαϊκή βάση του

Άρθρο του κ. Χάρη Τσιόκα*

Στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τις συγκρούσεις στα εσωτερικά των κόμματων, και τις εικόνες μιας «σπαρασσόμενης κεντροαριστεράς», που κυριαρχούν αυτή τη περίοδο στην ενημέρωση μας , προβάλλεται ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης διάσπασης των κομμάτων ως αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων.

Έχοντας υπ όψιν αυτή τη πραγματικότητα, που κατά κύριο λόγο αφορά στο ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να φέρω στην επιφάνεια της δημοσίας συζήτησης ,το θέμα ότι τόσο η παγκόσμια εμπειρία όσο και η πολιτική ιστορία ορίζουν το περιεχόμενο της έννοιας «διάσπαση»!

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσει κανείς είναι, ότι η πολιτική ιστορία κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της διάσπασης και του διαχωρισμού δηλαδή της διαγραφής στα κόμματα !

Η διάσπαση ορίζεται ως σχίσμα. Είναι δηλαδή ρήξη της πολιτικής, κοινωνικής και οργανωτικής σχέσης που έχει ένας φορέας ή μια ηγετική ομάδα, με ένα κοινωνικό τμήμα ή ένα σύνολο δυνάμεων. Αποτελεί επομένως τη διαφοροποίηση των πολιτικών επιδιώξεων και της αποστολής του κόμματος από το σκοπό που ιδρύθηκε !

Μ’ αυτή την έννοια αποκτά επικαιρότητα η αποστροφή δήλωσης στελέχους με ρίζες στην ιδρυτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ όταν στο συνέδριο θύμιζε πως «δεν ανήκει σ’ εμάς το ΠΑΣΟΚ αλλά εμείς ανήκουμε σ’ αυτό». Με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο, το στέλεχος αυτό θύμισε την υποχρέωση της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης στους σκοπούς του!

Η αντιπαράθεση «βενιζελικών» - «παπανδρεϊκών»

Επειδή η αντιπαράθεση αυτών των ήμερων στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, δεν εγείρει από καμία πλευρά ούτε θέματα ιδεολογίας και αξίων σε σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό, ούτε πολιτικής διά της οποίας να επαναδιατυπώνει αξιώσεις αλλαγών σε σχέση με τις ασκούμενη πολιτική. Πολύ δε περισσότερο, η αντιπαράθεση δεν θίγει θέματα που αφορούν τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, όπως ορίζει η ιδρυτική του μήτρα που το τοποθετεί στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Συνεπώς, όσοι επικαλούνται τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης «διάσπασης» δεν θα βρίσκει ούτε κοινωνικό ούτε πολιτικό αντίκρισμα!

Τα προβλήματα αυτού του είδους αντιπαραθέσεων, είναι εσωτερικά - οργανωτικά και η ενδεχόμενη κατάληξη της διαφωνίας δεν είναι η διάσπαση –διότι απουσιάζει το ιδεολογικό πολιτικό και κοινωνικό στοιχείο– αλλά η ενδεχόμενη διαγραφή στη βάση των εσωτερικών συσχετισμών.

Με τα προηγούμενα σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αγνοήσω, ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κορύφωσε μια ρήξη δηλαδή διάσπαση στις σχέσεις του με τις κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούσαν την αυτόνομη στρατηγική του και την οργανωτική του αυτοτέλεια! Δηλαδή τον πυρήνα του.

Τι δεν μάθαμε από τις εκλογές

Γεγονός που αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές και με φθίνοντα τρόπο καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις.

Σε προηγούμενα άρθρα έχω διατυπώσει τις κρίσεις και προτάσεις μου για την διέξοδο!

Όμως κρίνω αναγκαίο με αφορμή τις πρόσφατες «εσωτερικού χαρακτήρα» αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, να πω ότι κοινωνικά και πολιτικά –όπως λέει και πρόσφατο «νεανικό» διαφημιστικό σποτ- «δεν είναι αυτό το θέμα»!

Διότι οι συγκρούσεις για να έχουν αντίκρισμα πρέπει να απαντούν στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

*Ο κ. Χάρης Τσιόκας βγήκε πρώτος, ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, σε σταυρούς στη Θεσσαλονίκη, κατά τις τελευταίες εκλογές.

  • Διαβάστε άλλα άρθρα του κ. Χάρη Τσιόκα κάνοντας κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης: