Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένου πολιτικού αεροσκάφους

Πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένου πολιτικού αεροσκάφους

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του HCUAV, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία INTRACOM Defense Electronics είναι το νέο μέλος στην κοινοπραξία ανάπτυξης του Ελληνικού Μη Επανδρωμένου Πολιτικού Αεροσκάφους (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle-HCUAV), το οποίο έχει αποστολή την υποστήριξη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του HCUAV, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ε.Ε. (με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία 2011»).

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρήτειο Παν/μιο Θράκης και οι εταιρείες MLS Multimedia SA και Spacesonic, όπως διαβάζουμε στο e-amyna.com.

Το HCUAV θα διαθέτει υποδομή ασφαλών επικοινωνιών με εξελιγμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων τακτικής κατάστασης και εικόνας για την γεωαναφορά στόχων και την αποτύπωση επιχειρησιακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, για χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Παράλληλα σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρέχει μειωμένο κόστος λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης ανά ώρα πτήσης.

Η IDE έχει αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης μιας σειράς κρίσιμων υποσυστημάτων του HCUAV (ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες, σύστημα ευρυζωνικών επικοινωνιών Spartan, κινητοί σταθμοί εδάφους και συστήματα ευφυούς λογισμικού με δυνατότητες ελέγχου διοίκησης και συντονισμού επιχειρήσεων). Το αερόχημα θα έχει μήκος 4,5μ., εκπέτασμα 6μ., βάρος 190κ., εμβέλεια 200χλμ. και αυτονομία 9 ωρών, μέγιστη ταχύτητα 220χλμ./ώρα και μέγιστο ύψος πτήσης τα 10.000 πόδια. Η πρώτη πτήση προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2015.