Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Συγκέντρωση στην Αστόρια «Φίλων ΣΥΡΙΖΑ»

Συγκέντρωση στην Αστόρια «Φίλων ΣΥΡΙΖΑ»

Στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για «αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη» αναφέρθηκε το ιδρυτικό μέλος του κόμματος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν «Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης», στην αίθουσα του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Κέφαλος», στην Αστόρια.

Ο ομιλητής ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τις θέσεις «για κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», «να εφαρμοστεί φορολογική δικαιοσύνη», «να υπάρξει ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, με δέκα μόνο υπουργεία» και «να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου». Πρόσθεσε δε ότι «κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο σημερινό χρέος» και ότι «το κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

Ο κ. Σπουρδαλάκης σημείωσε ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο» με «τραγικές επιπτώσεις» στην ελληνική κοινωνία και ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία κανόνων είναι άμεσος στόχος». Επίσης, αναφέρθηκε στη «ραγδαία αύξηση» των αυτοκτονιών, στη «δραματική αύξηση» του αριθμού των νέων που μετανάστευσαν, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1/3 του λαού μας ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αλλαγή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι πολιτικές της λιτότητας εξοντώνουν χώρες και λαούς», συμπληρώνοντας ότι «το μήνυμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να φέρει την ανατροπή, με ενεργό δημοκρατική συμμετοχή».

Ασκώντας κριτική για την μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησε η Αθήνα, διατύπωσε την άποψη ότι «δεν έγιναν διαπραγματεύσεις (με τους δανειστές)».

Αναφέρθηκε δε «στην ανάγκη ενημέρωσης της Ομογένειας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα» και σημείωσε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε δίκτυα ενημέρωσης στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσουμε τα ψέματα σε βάρος της χώρας μας».

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στα κοινά και «να ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ», και μίλησε για την «πλατιά απήχηση» που βρίσκει στην Ευρώπη η πολιτική του κόμματός του και για τη συνεργασία που έχει με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο κ. Σπουρδαλάκης απάντησε σε ερωτήσεις παρισταμένων που αφορούσαν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για τις ενέργειες που θα προβεί στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με την Αθήνα, η ομογενής ακαδημαϊκός, Ράνια Αντωνοπούλου (καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute, στη Νέα Υόρκη), η οποία έχει συμπεριληφθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έκανε λόγο για «ιστορική πρόκληση», εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «θα επέλθει πολιτική, οικονομική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα». Χαιρετισμό από την Αθήνα απηύθυνε και ο ομογενής καθηγητής κοινωνιολογίας του Queens College, Νίκος Αλεξίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του ισπανικού κόμματος Podemos στη Νέα Υόρκη και της αμερικανικής οργάνωσης «Peace and Democracy».

Στη «σημασία της εκδήλωσης», μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν τα μέλη των «Φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης», Γιώργος Ανδριώτης και Γεωργία Λιγνού.

Σχετικές ειδήσεις