Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία στις αγορές της Ασίας

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία στις αγορές της Ασίας

Ο επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του εξαγωγικού κολοσσού «Rosoboronexport», Βλαντίμιρ Γιερέστσενκο, στα πλαίσια της Διεθνούς Ναυτικής και Αεροδιαστημικής Έκθεσης "LIMA-2015", ανέφερε στο RT, τις προοπτικές της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παραδοσιακά αντιπροσωπεύει το ήμισυ σχεδόν του συνόλου των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της «Rosoboronexport». Με δεδομένο τις αυξανόμενες οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, το ενδιαφέρον των χωρών αυτών για την ενίσχυση της αμυντική τους ικανότητας συνεχώς θα αυξάνεται. Κύρια τάση είναι η προσπάθεια των χωρών για ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με την χρήση των προγραμμάτων offset (Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων).

Η Ρωσία είναι έτοιμη για ένα τέτοιο σενάριο, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση μεγάλων κοινοπραξιών και παραγωγής με παραχώρηση άδειας, μεταφοράς τεχνολογιών και υλοποίησης πραγματικά μοναδικών έργων στον αμυντικό τομέα.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υπάρχει μια σειρά από χώρες, με τις οποίες η συνεργασία μόλις που έχει αρχίσει. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε πολύ να ανοίξουμε για τις αμυντικές μας επιχειρήσεις τις αγορές των Φιλιππίνων και του Μπρουνέι, να επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Ταϊλάνδη, να εντείνουμε τις επαφές μας με τη Νότια Κορέα. Όλες αυτές οι χώρες παραδοσιακά στηρίζονται σε δυτικούς παραγωγούς.

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν, εμφανίζονται παράθυρα ευκαιριών που – να είστε σίγουροι - θα χρησιμοποιήσουμε. Επιπλέον, αρκετά δυναμικά αναπτύσσονται οι σχέσεις μας με το Νεπάλ. Εκεί, πετάνε τώρα δύο ελικόπτερα μας Mi-17. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε την επέκταση της συνεργασίας με τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

Πυραυλικά συστήματα

Ανάμεσα στο ευρύ φάσμα των αμυντικών προϊόντων, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αποτελούν ίσως, τα πιο ελπιδοφόρα έργα στον τομέα της αμυντικής-τεχνικής συνεργασία με τη Μαλαισία. Αν και τώρα δε γίνονται διαπραγματεύσεις για παραδόσεις υλικού, το ενδιαφέρον για την προμήθεια ρωσικών Α/Α πυραυλικών συστημάτων εδώ, είναι πραγματικά μεγάλο: «Igla-S», «Pantsir-C1» και «Buk-M2E», βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Το ενδιαφέρον για σκάφη περιπολίας, καθώς και για το προτεινόμενο από εμάς σύστημα παράκτιου ελέγχου, διατηρείται επίσης αμείωτο. Το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων είναι σημαντική προτεραιότητα για τη Μαλαισία. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι το πρόβλημα της πειρατείας στα Στενά της Μάλακκα, εξακολουθεί να είναι έντονο.

Στο επίκεντρο Yak-130 και Be-200

Αιχμή του δόρατος της αντιαεροπορικής άμυνας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων οι τεχνολογικά προηγμένοι πύραυλοι «Buk».
Παρά το γεγονός ότι το αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Βe-200 είναι ένα μοναδικό αεροπλάνο - σε πολλά χαρακτηριστικά του μάλιστα δεν υπάρχει παρόμοιο - για την εμπορική προώθηση του απαιτείται αρκετός χρόνος. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι ζήτηση για τέτοιου τύπου αεροσκάφη δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες.

Ωστόσο, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το μάρκετινγκ για την προώθηση του αεροσκάφους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τη στιγμή που για την απόκτηση του Be-200 ενδιαφέρονται, πρωτίστως, κράτη με εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα.

Επίσης, εκτιμούμε πολύ τις προοπτικές του Yak-130 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για την προμήθεια αυτών των εκπαιδευτικών/ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών με το Μπανγκλαντές. Επιπλέον, μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία, συνεχίζουμε ενεργά την προώθηση των Yak-130 στη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Η αμυντική-τεχνική συνεργασία με την Ινδονησία

Η Έκθεση Indo Defence, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Τζακάρτα το Νοέμβριο 2014, επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον της Ινδονησίας σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αμυντικών προϊόντων.

Από αεροσκάφη, ναυτικό εξοπλισμό, μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Τα ντήζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια του τύπου 636 βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα και από τεχνολογική άποψη είναι πλήρως δοκιμασμένο και πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. Περιμένουμε επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ινδονησίας στη Ρωσία σύντομα.

Στην παρούσα φάση, η Ινδονησία διαμορφώνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η «Rosoboronexport» κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στην αγορά της Ινδονησίας.


Πηγή: Sergey Subbotin / RIA Novosti

Σχετικές ειδήσεις