Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Απαγορευτικό... για τις ένστολες Ρωσίδες στα πλοία και υποβρύχια του ΠΝ

Απαγορευτικό... για τις ένστολες Ρωσίδες στα πλοία και υποβρύχια του ΠΝ

Από τα Επίλεκτα Σώματα και τα χαρακώματα του Πεζικού, μέχρι τον τομέα των επικοινωνιών και πληροφοριών, στο ρωσικό στράτευμα υπηρετεί... ένας ολόκληρος γυναικείος στρατός.

Στις αρχές Μαρτίου, πηγή από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας πληροφόρησε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι οι γυναίκες θα μπορούν να υπηρετήσουν στα πλοία επιφανείας του ρωσικού στόλου, μετά το 2018. Ωστόσο, το ΠΝ της Ρωσίας διέψευσε αυτή την πληροφορία, προκαλώντας ξανά κύκλο συζητήσεων για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Να ντυθούν οι ρωσίδες στο χακί

Να ντυθούν οι γυναίκες στο χακί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψανδρίας στο ρωσικό στρατό, ζητούν βουλευτές.

Εκπρόσωποι του ωραίου φύλου υπηρετούν από παλιά στο ρωσικό στράτευμα. Στο Πολεμικό Ναυτικό τόνισαν ότι δεν υπάρχει θέμα διακρίσεων, αναφέροντας πως οι γυναίκες υπηρετούν στις επικοινωνίες, σε ιατρεία και στις παράκτιες μονάδες του στόλου.

Στον περιορισμένο χώρο ενός πολεμικού πλοίου και ειδικά ενός υποβρυχίου, το να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες διαβίωσης για το άλλο φύλο συχνά είναι αδύνατο, όπως αποδεικνύουν και τα συχνά σκάνδαλα στο ΠΝ των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά πλοία είναι πιο σύγχρονα από τα ρωσικά και για τις ανέσεις του πληρώματος φροντίζουν από το στάδιο ακόμη του σχεδιασμού, η αποφυγή πολύ δυσάρεστων περιστατικών είναι αδύνατη έτσι κι αλλιώς. Αρκεί ν' αναφερθεί η πρόσφατη ιστορία που αποκαλύφθηκε με τον 24χρονο υπαξιωματικό του υποβρυχίου Wyoming, ο οποίος όχι απλά βιντεοσκοπούσε τις γυναίκες συναδέλφους του στο μπάνιο ή στα αποδυτήρια, αλλά και διέδιδε τα βίντεο.

35.000 γυναίκες με στολή

Ωστόσο, οι γυναίκες του ρωσικού στρατού είναι μάλλον απίθανο να υποστούν τέτοιες συμπεριφορές, καθώς σε αυτές έχουν ανατεθεί πολύ σοβαρά καθήκοντα. Όπως δήλωσε στις 15 Μαρτίου η υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Τατιάνα Σεβτσόβα, φέτος περισσότερες από 220 κοπέλες θα εισαχθούν σε στρατιωτικές ανώτατες σχολές, ενώ στη γυναικεία σχολή δοκίμων φοιτούν ήδη σχεδόν χίλιες μαθήτριες.

Υπεύθυνες και με αντοχή

Οι ιατρικές εξετάσεις που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της ΕΣΣΔ, δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν το ίδιο βάρος με τους άντρες, είναι παρόλα αυτά όντως πιο αδύναμες απ' αυτούς ως ένα βαθμό. Ταυτόχρονα όμως διαθέτουν ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες που τους διανοίγουν πολλές ευκαιρίες, απρόσιτες για τους άντρες συναδέλφους τους, καθώς έχουν περισσότερη αντοχή, αντιμετωπίζουν καλύτερα το φυσικό και συναισθηματικό στρες, είναι πιο σχολαστικές και τακτικές. Γι' αυτό συνήθως στις ΕΔ οι γυναίκες υπηρετούν στον τομέα των επικοινωνιών και πληροφοριών, στη δουλειά με το προσωπικό, στις ψυχολογικές και ιατρικές υπηρεσίες.

Στη Ρωσία, σε αντίθεση με τους στρατούς άλλων χωρών, δεν υφίστατο ποτέ διαχωρισμός σε μάχιμα και μη μάχιμα καθήκοντα. Η γυναίκα φορά επωμίδες, που σημαίνει ότι με τη διαταγή του διοικητή θα συμμετάσχουν και αυτές σε μια επίθεση μαζί με τους άλλους. Τα τελευταία χρόνια 710 γυναίκες του ρωσικού στρατού πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι άλλο θέμα, ότι σύμφωνα με την παράδοση που έχει εδραιωθεί, τις γυναίκες προσπαθούν να τις προστατεύουν στο πεδίο της μάχης, όπως και στον καιρό ειρήνης.

Ίδια εκπαίδευση

Στο Ροστόφ, το Αστυνομικό Σώμα Ειδικών Επιχειρήσεων άρχισε να προσλαμβάνει δίδυμους στην υπηρεσία (!). Στην πρώτη ασυνήθιστη διμοιρία αστυνομικών, που φτιάχτηκε εκεί, υπηρετούν ήδη έξι δίδυμοι. Κάτι τέτοιο υπάρχει στη φρουρά των στρατιωτών του Κρεμλίνου.

Στον πόλεμο οι διοικητές κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τις στείλουν στην πρώτη γραμμή αν δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο, ενώ την ειρηνική περίοδο μπορούν να τους συγχωρέσουν το μακιγιάζ και τα κοσμήματα. Κατά τα άλλα, η καθημερινή ζωή τους και η εκπαίδευση δεν έχουν μεγάλη διαφορά από αυτή των αντρών. Πραγματοποιούν ταχεία πορεία και τρέξιμο 15 χλμ., ρίπτουν χειροβομβίδες, πυροβολούν με όλα τα είδη όπλων, συμμετέχουν ακόμη και στην άσκηση κατά την οποία οι στρατιώτες βρίσκονται μέσα στο χαράκωμα και από πάνω περνάνε τανκς. Μοναδική «άγραφη» διευκόλυνση γι' αυτές, είναι η απουσία ορισμένων προβλεπόμενων ή μη προβλεπόμενων απ' τον κανονισμό ποινών, δηλαδή το κρατητήριο, είτε η βαριά φυσική καταπόνηση όπως το τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων φορώντας το στρατιωτικό αλεξίσφαιρο γιλέκο, ή την αντιασφυξιογόνο μάσκα.

Ειδικές Δυνάμεις

Οι γυναίκες κατάφεραν να μπουν ακόμη και στα επίλεκτα στρατεύματα. Η σχολή αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Ριαζάν κάνει ήδη επιλογή γυναικών οι οποίες σύντομα θα γίνουν αξιωματικοί και θα διοικούν ομάδες επιμελητείας για τα αλεξίπτωτα κι επίσης θα βοηθούν κατά την πτώση των αλεξιπτωτιστών και των τεχνικών μέσων. Υποχρεωτικά θα μάθουν να πέφτουν και με αλεξίπτωτο, όπως οι 383 γυναίκες που υπηρετούν ήδη στη φημισμένη 76η αερομεταφερόμενη μεραρχία του Πσκοβ.

πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις