Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Γιατί είναι τόσο διαφιλονικούμενος ο όρος γενοκτονία;

Γιατί είναι τόσο διαφιλονικούμενος ο όρος γενοκτονία;

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υιοθετήσει για πρώτη φορά επισήμως τον όρο «γενοκτονία» στο ζήτημα των Αρμενίων, σχολιάζει η αυστριακή Neue Zürcher Zeitung.

«Στη συζήτηση για το εάν η δολοφονία ενός περίπου εκατομμυρίων Αρμενίων πριν από 100 χρόνια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα μακελειό ή μια σχεδιασμένη γενοκτονία, το γερμανικό κοινοβούλιο κατάφερε αίφνης να επιβληθεί έναντι της κυβέρνησης με την έμμεση βοήθεια του προέδρου της Δημοκρατίας" γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει.

ωρίς το άγρυπνο βλέμμα του στην ιστορία και τη διαχείρισή της, ίσως η τήρηση των πολιτικών ισορροπιών να υπερίσχυε της ιστορικής φρόνησης».

Για το ίδιο θέμα η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung: «Σπανίως ένας όρος ήταν τόσο διαφιλονικούμενος όσο ο όρος γενοκτονία στο ζήτημα της συστηματικής εξόντωσης των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια. Για τους ιστορικούς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε μια γενοκτονία. Το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δυσκολεύεται με τον συγκεκριμένο όρο έχει άλλους λόγους: οι διπλωμάτες δεν θέλουν να επιβαρύνουν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Γι΄ αυτό αλλά και λόγω πιθανών προβλημάτων στο πεδίο της συμφιλίωσης Τούρκων και Αρμενίων ίσως να ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείται ο όρος μακελειό. Εντούτοις είναι αποφασιστικής σημασίας το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Αρμένιοι θέλουν τον όρο γενοκτονία. Ως εκ τούτου είναι σωστό που η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει αυτό τον χαρακτηρισμό στα γεγονότα. Διότι η αλήθεια πρέπει να εκφραστεί. Αυτό αφορά και τον άδοξο ρόλο του Γερμανικού Ράιχ που απέτρεψε το να γίνει γνωστή η γενοκτονία»

Σχετικές ειδήσεις