Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Βούλγαρος Πρόεδρος: Τα οστά του Σαμουήλ να μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη, στη Σόφια…

Βούλγαρος Πρόεδρος: Τα οστά του Σαμουήλ να μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη, στη Σόφια…

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Τσάρου Σαμουήλ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, Ρουμιάνα Μπατσάροβα, ο καθηγητής Γκεόργκι Μπλιζνάσκι και ένα πλήθος πολιτών και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Την τελετή παρακολούθησε η Εθνική Μονάδα Φρουρών. Στη λειτουργία χοροστάτησε η αυτού αγιότητα, ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος.

Το μνημείο βρίσκεται στο κοντά στο ναό της βασιλικής της «Αγίας Σοφίας» στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, είπε ότι «το βουλγαρικό κράτος, δεν θα πρέπει να ησυχάσει, μέχρι τα οστά του Σαμουήλ να κατορθώσουν να βρουν αιώνια ανάπαυση στη χώρα, εδώ ακριβώς στην ‘Αγία Σοφία, που είναι ένας τόπος λατρείας».

Έκκληση στα Σκόπια

Ο Πλεβνέλιεφ, είπε ότι ο Τσάρος Σαμουήλ είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, σύμβολο του αγώνα για τη διάσωση του βουλγαρικού έθνους.
Εξέφρασε την ευχή, σύντομα με τους αδελφούς των Σκοπίων, να γιορτάσουν μαζί το έργο του τσάρου Σαμουήλ.

Πράξη συμφιλίωσης Βουλγάρων – Ελλήνων, η επιστροφή των οστών

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η επιστροφή των οστών του Σαμουήλ στη Βουλγαρία, θα αποτελέσει μια ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ των δύο λαών – της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα παιδιά της Βουλγαρίας θα εκτιμήσουν τον αγώνα του Βούλγαρου ηγεμόνα που πολέμησε για την ελευθερία και την τιμή της χώρας.

Υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο είχαν ζητηθεί να τιμήσουν τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, που βρίσκονται στο βυζαντινό μουσείο της Θεσσαλονίκης, «η παράδοσή τους θα ήταν μια απόδειξη της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την ιστορία και την πολιτική γειτονίας», είπε.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Ιδρύματος Μνήμης, Δρ Μίλεν Βραμπέφσκι είπε ότι η ανέγερση του γλυπτού είναι μέρος των εορτασμών των 1000 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Βούλγαρου Ηγεμόνα.

Ενώ, η πραγματική αιτία, πιστεύεται ότι είναι η ανέγερση από τους Σκοπιανούς μνημείου του τσάρου Σαμουήλ, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις