Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πανικός στη Βουλγαρία για επιστροφή Βουλγάρων από την Ελλάδα

Πανικός στη Βουλγαρία για επιστροφή Βουλγάρων από την Ελλάδα

«Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ΕΕ, που έχουν Βούλγαρες μετανάστες που εργάζονται στις χώρες αυτές.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το «όχι», ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τη Βουλγαρία, εάν η Ελλάδα σταματήσει το δανεισμό και μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Ιβάν Νέικοφ. Ο Βούλγαρος υπουργός πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 200 χιλιάδες Βούλγαροι μετανάστες. Εάν επιδεινωθεί η κρίση στη χώρα, αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους θα είναι οι Βούλγαροι που θα αναγκασθούν να γυρίσουν στη Βουλγαρία. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βουλγαρική αγορά εργασίας και στη βουλγαρική οικονομία (εμβάσματα). Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, οι πολίτες αυτοί είναι απίθανο να βρουν δουλειά στη Βουλγαρία, γιατί η βουλγαρική αγορά πιέζεται, ήδη, με 10% ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία θα ανέλθει απότομα και το σοβαρότερο θα ‘κοπούν’ τα χρήματα που έστελναν στους οικείους τους και αυτό θα έχει ένα ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του συνόλου της βουλγαρικής οικονομίας και στη διαβίωση των Βουλγάρων.Επίσης, η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις βουλγαρικές εξαγωγές προς τη χώρα αυτή. Επί του παρόντος οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 3 δις λέβα.
Σε περίπτωση ακύρωσης των εξαγωγών, η Βουλγαρία θα χρειασθεί να ψάξει για άλλη αγορά και με το ρωσικό εμπάργκο υπάρχει μια ενδεδειγμένη δυσκολία.