Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Εννέα δισ. δολάρια η βοήθεια της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους»

«Εννέα δισ. δολάρια η βοήθεια της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους»

Η Τουρκία έχει δωρίσει στους τουρκοκύπριους της Κατεχόμενης Κύπρου, εννέα δισεκατομμύρια δολάρια από το 2006 και ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ τους, έχει ανέλθει στο 60 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας το 1,3 δις δολάρια, σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η Τουρκία παραχώρησε στους τουρκοκύπριους τα χρήματα αυτά, κατά την τελευταία δεκαετία, για να διευκολύνει την ισορροπία του προϋπολογισμού και να βοηθήσει να πληρώσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η TurkStat.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την εκλογή του, στην Κωνσταντινούπολη, για να τονίσει τη συμβολή της Τουρκίας στην υπόσταση του Ψευδοκράτους.

Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε κατά το 2013 με 1,7 δις δολάρια που παραδόθηκαν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό τη μορφή επενδύσεων, πιστώσεων και οικονομικών κινήτρων.

Ενώ, το μεγαλύτερο κονδύλι που εξήγαγε η Τουρκία κατά το περασμένο έτος, ήταν ορυκτά καύσιμα και λάδια που αποτιμώνται στα $ 402 εκατομμύρια, και ακολούθησαν μηχανήματα και μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας $ 71 εκατομμυρίων και πλαστικά προϊόντα αξίας $ 57.200.000, ενώ εισήχθησαν από την Κατεχόμενη Κύπρο ζωϊκά προϊόντα αξίας 27 εκατομμύρια δολάρια, καθώς επίσης, προϊόντα γάλακτος, αυγά και μέλι.

Παράλληλα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην εισαγωγή φοιτητών από τα Κατεχόμενα στα τουρκικά πανεπιστήμια.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα είναι η παροχή από την Τουρκία πόσιμου νερού, που θα γίνεται με σωλήνες μέσα στην θάλασσα που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των τουρκοκυπρίων. Όταν το έργο θα ολοκληρωθεί θα παρέχει ετησίως περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, από την Τουρκία προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με την κρατική επιχείρηση υδάτινων έργων.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις