Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Die Zeit: Το δημοψήφισμα αφορμή σκέψης για την Ευρώπη

Die Zeit: Το δημοψήφισμα αφορμή σκέψης για την Ευρώπη

Οι νέοι στην Ελλάδα «ψήφισαν όχι επειδή δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Η Ευρώπη είναι γι' αυτούς συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας».

«Το αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη θα κριθεί αυτό το Σαββατοκύριακο», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στην ιστοσελίδα της. Ο Γερμανός σχολιαστής επανέρχεται στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει:

«Ισχύει ότι το δημοψήφισμα ήταν πιθανόν το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Ένα κράτος της ευρωζώνης δεν μπορεί από μόνο του -ούτε μέσω δημοψηφίσματος- να καθορίσει τη μορφή της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή σκέψης για την Ευρώπη. Αυτό καταδεικνύει το πως η κρίση και οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο άλλαξαν την Ένωση. Κυρίως οι νέοι Έλληνες είπαν ‘όχι' κατά συντριπτική πλειοψηφία. Και αυτό όχι επειδή θέλουν κι άλλα δισεκατομμύρια βοήθειας χωρίς αντάλλαγμα ή επειδή θεωρούν ευλογημένες τις πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα. Ψήφισαν όχι επειδή δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Η Ευρώπη είναι γι' αυτούς συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας».

Ο σχολιαστής της Die Zeit θεωρεί ότι «η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από μεταρρυθμίσεις και νέους κανόνες. Δεν αρκεί να κάνει κανείς ανταγωνιστική την νομισματική ένωση αν σε αυτή τη διαδικασία παραμεληθούν τόσο πολλοί άνθρωποι. Η Ευρώπη χρειάζεται μία πειστική και αισιόδοξη προοπτική, πέρα από τη συζήτηση γύρω από δημοσιονομικά ελλείμματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις