Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι Γάλλοι πολίτες θα πληρώσουν...την ακύρωση των Mistral

Οι Γάλλοι πολίτες θα πληρώσουν...την ακύρωση των Mistral

Οι γάλλοι φορολογούμενοι θα επωμιστούν τις συνέπειες από την άρνηση του Παρισιού να παραδώσει στη Μόσχα τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο γαλλικό τύπο.

«Η Γαλλία έχει προτείνει να επιστρέψει στη Ρωσία τα 785 εκατ. που έχει λάβει ως προκαταβολή, ωστόσο, εκτός από το ποσό της αποζημίωσης, προκύπτει και το θέμα της διάθεσης των πλοίων» όπως γράφει η εφημερίδα Echos, τονίζοντας πως ήδη το γαλλικό ναυτικό «διαθέτει τρία πλοία της συγκεκριμένης κλάσης και δεν χρειάζεται νέα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντέξει το κόστος».

Πιθανότερη «λύση» σύμφωνα με το άρθρο, είναι η προσπάθεια πώλησης όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμα και σε χαμηλή τιμή. Το κόστος συντήρησης των δύο Mistral για την ναυπηγική εταιρεία Shipbuilding Corporation DCNS ανέρχεται σε 1-2 εκατομμύρια το μήνα.

«Η Γαλλία χρειάζεται να βρει αγοραστές όσο το δυνατόν συντομότερα. Αλλά ο Καναδάς, ο οποίος αναφέρεται συχνά στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ένας εύκολος πελάτης», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο αγοραστής θα μπορούσε να είναι και η Ινδία. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποσυναρμολόγησης του ισχυρού συστήματος κεντρικής θέρμανσης, επειδή στην Ινδία ο εν λόγω εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος. Χρειάζεται επίσης η αλλαγή συστημάτων λογισμικού και η λύση μιας σειράς άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με υπόστεγα ελικοπτέρων.

«Όλα αυτά απαιτούν σημαντικούς πόρους και οι πιθανοί πελάτες γνωρίζουν πολύ καλά πως το Παρίσι βρίσκεται σε δυσμενή θέση και θέλει να απαλλαγεί άμεσα από τα πλοία. Οι συνθήκες δεν συνηγορούν για μια καλή διαπραγμάτευση με τον πελάτη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κινδυνεύουν οι γάλλοι φορολογούμενοι πολίτες . με επιβάρυνση από το δικό τους πορτοφόλι για την κάλυψη του», καταλήγει το άρθρο της Echos.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπογράψει για την παράδοση σε τρίτους, δεδομένου ότι τα Mistral έχουν ναυπηγηθεί φτιαχτεί ειδικά για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που θέτει ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

O βοηθός του ρώσου Βλαντίμιρ Κόζιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Γαλλία έχουν ολοκληρωθεί, έχουν γίνει γνωστοί οι όροι καθώς και το ποσό που πρέπει να καταβάλλει το Παρίσι. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της γαλλικής Le Point, η ακύρωση της συμφωνίας παράδοσης των δύο γαλλικών ελικοπτεροφόρων Μistral στη Μόσχα θα κοστίσει στο Παρίσι από 2 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γαλλία και Ρωσία υπέγραψαν την συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για τα Mistral το 2011. Σύμφωνα με την σύμβαση, η Ρωσία ανέμενε την παραλαβή του πρώτου από τα δύο Mistral, με το όνομα «Βλαδιβοστόκ», έως τις 14 Νοεμβρίου 2014. Ωστόσο, το Παρίσι ανέστειλε την τελευταία στιγμή την παράδοση, επικαλούμενο τις εξελίξειςστην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή φούντωναν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και τη «στάση της στην ουκρανική κρίση».

Η συμφωνία ανεστάλη τον Μάιο και τώρα η Γαλλία οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα. Η πώληση των πλοίων σε τρίτους είναι ένα πολύπλοκο έργο, δεδομένου ότι η Γαλλία χρειάζεται την άδεια της Μόσχας για να το πράξει.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις