Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τουρκία- Αζερμπαϊτζάν: Κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις

Τουρκία- Αζερμπαϊτζάν: Κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις

Από τις 22 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2015 , θα πραγματοποιηθούν κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν, σε τουρκικό έδαφος με την επωνυμία «TurAz Eagles 2015» , με την συμμετοχή άνω των 30 μαχητικών αεροσκαφών , αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν μια σειρά από αποστολές , όπως αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κοινών στόχων, εναέρια υπεροχή, μεταφορά ανδρών των ειδικών δυνάμεων κά. Για τον σκοπό αυτόν θα συμμετάσχει μια μεγάλη ποικιλία αεροσκαφών, όπως Mig-29, F-16 και Su-25, F-4E, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Hercules, ελικόπτερα Mi-35, Mi-17 και 60 επιθετικά ελικόπτερα UH-Skorski.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προετοιμάζει μια «συμμετρική απάντηση» στην ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η οποία προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων επί αρμενικού εδάφους, στη βάση Γκιούμρι, μέχρι το 2044. Για αυτό εντείνει την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με την χώρα αυτή .

Η Άγκυρα επίσης ενδιαφέρεται να προμηθεύσει αμυντικό υλικό το Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ «καλό πελάτη». Στα σχέδια των Τούρκων συμπεριλαμβάνεται η πρωόθηση του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ Τα-129, του νέου άρματος μάχης Altay , πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς και πλήθος άλλων προγραμμάτων.

Eπίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου και το κυριότερο ότι ευρίσκεται «πάνω» στον δρόμο του μεταξιού που «ετοιμάζουν» οι Κινέζοι. Για αυτό και η Άγκυρα θεωρεί τις σχέσεις της με την χώρα αυτή ως πρωτεύων στόχο της.

πηγή:pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις