Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία: Παρουσίαση του κυνηγού... των F-35

Ρωσία: Παρουσίαση του κυνηγού... των F-35

Ο πρόεδρος του ρωσικού αμυντικού γίγαντα «United Aircraft Corporation» («UAC»), Γιούρι Σλιούσαρ, στο περιθώριο της Διεθνούς Αεροδιαστημικής Έκθεσης MAKS-2015, στο Ζουκόβσκι, στην περιφέρεια της Μόσχας (έκλεισε τις πύλες της στις 30 Αυγούστου), δήλωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσει για το υπουργείο Άμυνας διάφορα είδη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Ο ίδιος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά η RBTH σας αποκαλύπτει πως «υφαίνεται» και απλώνεται ο ιστός της δημιουργίας προηγμένων ρωσικών μαχητικών UAVs.

Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής της επιχείρησης ραδιο-ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, «KRET», Βλαντίμιρ Μιχέεβ, μίλησε αρκετά ειλικρινά στον ανταποκριτή του βρετανικού περιοδικού Flightglobal.com, που ενδιαφέρθηκε για το μοντέλο του παράξενου drone που ήταν σε περίοπτη θέση στο περίπτερο της ρωσικής εταιρείας. Ίσως, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την έλλειψη πληροφοριών γι’ αυτό το εξελιγμένο αεροσκάφος στο επίσημο ανακοινωθέν της εταιρείας του.

Ο Βλαντίμιρ Μιχέεβ δήλωσε ανοικτά ότι πρόκειται για ένα από τα δύο UAVs, για την ανάπτυξη των οποίων η KRET συνεργάζεται με την UAC και ότι στόχος είναι η κατασκευή του κατάλληλου αεροσκάφος που θα αντιμετωπίσει τα αμερικανικά μαχητικά stealth F-35 και F-22. Το συγκεκριμένο UAV έχει ως αποστολή την ίδια που προβλέπεται να υλοποιήσει το κινεζικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου υψομέτρου και μακράς αυτονομίας «Divine Eagle», πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ανταγωνιστής του «Ιερού Αετού»

Το νέο καταδιωκτικό UAV θα ανιχνεύει τα εχθρικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας «χαϊ-τεκ» ραντάρ στη ζώνη μήκους κύματος δεκατόμετρου, καθώς και X-band ραντάρ. Στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα τοποθετηθεί σύστημα ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο θα μπορεί να «τυφλώνει» τους εχθρικούς πυραύλους σε περίπτωση επίθεσης στο σκάφος. Όλες αυτές οι τεχνολογίες, όπως σημείωσε, είναι δανεισμένες από το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, PAK FA «Σουχόϊ».

Οι 10 θρύλοι της ρωσικής αεροπορίας
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Β.Μιχέεφ είπε ότι το πρώτο από τα έργα της UAC βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης και το δεύτερο είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, στο σημείο που η ιδέα ετοιμάζεται να γίνει σχέδιο. Όμως, αρνήθηκε να κατονομάσει τόσο το Σχεδιαστικό Γραφείο που αναπτύσσει τις ιδέες, όσο και τις ονομασίες με τις οποίες έχουν κωδικοποιηθεί τα έργα των UAVs.

Στην επίσημη ανακοίνωση της KRET αναφέρεται ότι «στην πλειονότητα των έργων UAVs, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο των projects «Altius», «Inohodets» και «Ohotnik», χρησιμοποιούνται προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της KRET». Είναι γνωστό ότι τα δύο πρώτα UAVs σχεδιάζονται και αναπτύσσονται από την εταιρεία «Transas» της Αγίας Πετρούπολης και το Σχεδιαστικό Γραφείο «Sokol» του Καζάν. Το τελευταίο όμως έργο (UAV «Ohotnik») εμφανίστηκε ήδη στα ΜΜΕ σαν ένα σχέδιο που αναπτύσσει η UAC.

Το δεύτερο έργο μη επανδρωμένου αεροσκάφους της UAC, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο Β.Μιχέεφ, είναι το φιλόδοξο έργο UAV «Zond». Το εναέριο όχημα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ, είναι ένα μη επανδρωμένο 12τονο μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς. Στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν μάλιστα φωτογραφίες του μοντέλου του «αόρατου» στους ανταγωνιστές UAV, που, κοιτάζοντάς τες είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι δεν είναι το ίδιο drone που παρουσιάστηκε στο περίπτερο της KRET. Την ίδια στιγμή, βλέποντας την χαρακτηριστική κεραία στην άτρακτο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η ιπτάμενη συσκευή είναι το UAV που ο Μιχέεφ κατονόμασε σαν το αντίπαλο δέος του κινεζικού «Ιερού Αετού». και είναι αυτό που, για κάποιο λόγο, «μπλέχτηκε» στο άρθρο του Flightglobal.com, μαζί με τη μυστηριώδη μακέτα του stealth UAV.

Ο κυνηγός των «Raptor»


Για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Ohotnik» («Κυνηγός»), γνωρίζουμε αρκετά. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του εγκρίθηκαν από το υπουργείο Άμυνας τον Απρίλιο του 2012. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπήρξαν αναφορές ότι το νέο UAV θα είναι καταδιωκτικό. Πολύ περισσότερο, ήδη από το 2009, ο πρώην πρόεδρος της UAC Μιχαήλ Πογκοσιάν είχε πει ότι βάση για τη δημιουργία των νέων UAVs θα αποτελέσει το εξελιγμένο σχέδιο του αεροσκάφους (UCAV), MiG «Skat», που συμμετείχε με ένα μοντέλο μεγάλης κλίμακας στην Έκθεση MAKS-2007. Η εξωτερική εμφάνιση του μοντέλου UAV στο περίπτερο της KRET μοιάζει αρκετά με αυτό.

Στις 30 Μαΐου 2014, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα στην Κυβέρνηση της Ρωσίας, Ολέγκ Μποτσκαριόφ, είχε δηλώσει ότι το καταδιωκτικό UAV προβλέπεται να εμφανιστεί το 2018. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι το UAV «Σουχόϊ» θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των μαχητικών 5ης γενιάς. Αναφορά, που έμμεσα συμπίπτει με τα λόγια του Β. Μιχέεφ. Κοντολογίς, στο περίπτερο της KRET, κατά πάσα πιθανότητα παρουσιάστηκε το UAV «Ohotnik», για το οποίο για κάποιο λόγο αποφάσισε να μην μιλήσει (στους δημοσιογράφους στη MAKS-2015) ο πρόεδρος της UAC.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις