Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης

Οκτώ ημερήσια σχολεία λειτουργούν στη Νέα Υόρκη, με το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια να είναι το μοναδικό που παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες: (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο).

Εξι είναι τα σχολεία που διαθέτουν τάξεις από Pre-K ως και την 8η. Πρόκειται για τα σχολεία “Βασίλειος Σπυρόπουλος” του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, GAI- Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν, “Αργύριος Φάντης” των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, και τα Σχολεία του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν και του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσιγκτον Χάιτς.

Ενώ το ημερήσιο σχολείο “Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη” που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone με ανοδική πορεία θα έχει φέτος και την 5η τάξη.

Στο μεταξύ, στα τέσσερα ημερήσια σχολεία που διατηρούν και ξεχωριστό πρόγραμμα Universal Pre – K, το οποίο χρηματοδοτείται από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και είναι τα “Αργύριος Φάντης” και “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” στο Μπρούκλυν, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στο Μπρονξ και το Σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάτταν, προστίθεται από φέτος και το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Οι εγγραφές στα περισσότερα σχολεία συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η λειτουργία του UPK και η ένταξη στο μαθητικό δυναμικό περισσότερων από 20 παιδιών που ήρθαν από την Ελλάδα της κρίσης είναι τα δύο καινούργια στοιχεία για το ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

“Είναι μεγάλη υπόθεση για μας το Universal Pre-K”, είπε στη Greek News ο διευθυντής του σχολείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, εξηγώντας πως το πρόγραμμα θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Δημητρίου, (ανεξάρτητα από το προσχολικό πρόγραμμα που λειτουργεί στην Αγία Αικατερίνη), η φοίτηση θα είναι δωρεάν, έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο τάξεις, η μία με Ελληνάκια και υπάρχει ακόμα χώρος για παιδιά που θέλουν να γραφτούν.

Τα μαθήματα στον Αγιο Δημήτριο ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Οι μαθητές του Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία τους την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και μια μέρα μετά οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου (τάξεις 1-8).

Σταθερός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παραμένει ο αριθμός των μαθητών, ξεπερνώντας ελαφρώς τους 600, ενώ την 12η τάξη, μια πολύ καλή τάξη τελειοφοίτων, που θα αποφοιτήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, ανοίγοντας τα φτερά της για σπουδαία πανεπιστήμια και κολέγια της Νέας Υόρκης και της χώρας ολόκληρης αποτελούν 32 μαθητές.

Αναφορικά με τους νέους μαθητές που ήρθαν από την Ελλάδα και εντάχθηκαν ήδη σε διάφορες τάξεις του σχολείου, ο Δρ. Κουλαρμάνης, επισήμανε ότι “είμαστε χαρούμενοι που βοηθάμε τον Ελληνισμό και τους γονείς από την Ελλάδα που έχουν επιλέξει το δικό μας σχολείο. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτές τις οικογένειες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και οικονομικά όσο μπορούμε, καθώς αρκετοί δεν έχουν ακόμα δουλειές, δεν έχουν σπίτια. Και τους έχουμε βοηθήσει όσο μπορούμε σαν κοινότητα και σαν σχολείο.”

Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου ξεχωρίζει για το δυνατό ελληνικό του πρόγραμμα, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα μετασχολικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, όπως είπε ο Δρ. Κουλαρμάνης, στα Μαθηματικά και τα Αγγλικά, ώστε οι μαθητές να φέρουν καλά αποτελέσματα στις πολιτειακές εξετάσεις Regents.

Αρκετοί θα είναι οι νέοι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στο σχολείο, ανάμεσά τους και τέσσερεις αποσπασμένοι από την Ελλάδα. Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται είναι και η Ιστορία της Ομογένειας από τον λέκτορα στο St. John’s University και το LaGuardia Community College, Χριστόφορο Τριπουλά.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι δύο μαθητές από το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν την Ομογένεια των ΗΠΑ στην Κ’ Σύνοδο της “Βουλής των Εφήβων” του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τους μαθητές Κωνσταντίνο Σαγανά και Ιωάννη Βλάχο. Ο τρίτος μαθητής από τις ΗΠΑ είναι ο Γιώργος Μαρούτσος από το Ελληνικό Σχολείο “Σωκράτης” του Σικάγο.

Ο Δρ. Κουλαρμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα σχολική χρονιά, τονίζοντας πως μπορεί να υπάρχουν σχολεία που προσφέρουν ίσως καλύτερη εκπαίδευση, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Αγιο Δημήτριο.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ “Β. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ” ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΑΣΙΝΓΚ

Ενα δυναμικό ξεκίνημα κάνει το Ημερήσιο Σχολείο “Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος” του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, θέτοντας ως στόχο μια ακόμη χρονιά ακαδημαϊκών επιτυχιών. “Ξεκινήσαμε πολύ καλά, με καινούργια προγράμματα, με ενθουσιασμό, τεχνολογικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε κανένα άλλο σχολείο, καθώς επενδύσαμε στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και όλες οι σχολικές αίθουσες είναι εφοδιασμένες από πέρυσι με smart boards”, είπε στη Greek News η διευθύντριά του, κ. Αθηνά Κρομμύδα.

“Βεβαίως, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα smart boards εργαλεία είναι για τη μάθηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το σχολείο μας διακρίνεται για τις αρχές που περνάμε στα παιδιά για την ταυτότητα που θέλουμε να τους δώσουμε δυνατή για να βγουν έξω στην κοινωνία, για τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του σχολείου, για το ότι τους δίνουμε μια δυνατή ταυτότητα σε ένα πολύ ασφαλισμένο με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα”, επισήμανε η κ. Κρομμύδα.

Τα μαθήματα σε όλες τις τάξεις του σχολείου, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η, ξεκίνησαν την Τετάρτη και η κ. Κρομμύδα ήταν εκεί μαζί με την υποδιεύθυντρια Μαίρη Τζάλλα, τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Παύλο Παλαιστίδη και όλους τους δασκάλους, να καλωσορίσουν τους μικρούς μαθητές που γέμισαν με τις χαρούμενες φωνές τους τις αίθουσες του σχολείου.

Ο αριθμός των μαθητών του ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 471, δέκα περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ανάμεσά τους και ένας μαθητής που ήρθε από την Ελλάδα, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου μαζί και με τη γραμματειακή υποστήριξη.

“Συνέχεια βελτιωνόμαστε, κάθε χρόνο κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και στην πρόοδο των παιδιών και στην προσέγγιση και στο τι προσφέρουμε στα παιδιά”, τόνισε η κ. Κρομμύδα, προσθέτοντας ότι “πέρα από το ότι είμαστε στα ακαδημαϊκά μας άριστοι, αυτό που βαραίνει και γίνεται ειδοποιός διαφορά είναι ότι δυναμώνουμε την ταυτότητά τους με την πίστη μας, με τη γλώσσα μας, με τον πολιτισμό μας, με τις αρχές μας, σε ένα πολύ σίγουρο, ασφαλισμένο και φροντισμένο περιβάλλον με πολλή αγάπη.”

Μαζί με το δυνατό ελληνικό και αμερικάνικο πρόγραμμα, πλούσιο είναι και φέτος και το πρόγραμμα μετασχολικών δραστηριοτήτων που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο. Μεταξύ των τμημάτων που υπάρχουν είναι αυτά της ζωγραφικής, του θεάτρου, των ελληνικών χορών, της λογοτεχνίας, της μουσικής και των αθλοπαιδιών.

Αριστες εντυπώσεις αφήνει με τις παραστάσεις που ανεβάζει κάθε χρόνο η Θεατρική Ομάδα του σχολείου, όπως και η Βυζαντινή Παιδική Χορωδία, που ψάλλει πάντα κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών, ενώ και οι εμφανίσεις της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις συνοδεύονται πάντα από ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο “Βασίλειος Σπυρόπουλος” θα γίνει την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Και η ευχή της κ. Κρομμύδα για τη νέα σχολική χρονιά, “να είμαστε όλοι γεροί και να έχουν καλή επιτυχία τα παιδιά μας και να είναι στις οικογένειές τους χαρούμενα και ευτυχισμένα”, μαζί με “ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς που μας εμπιστεύονται και στους δασκάλους μας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο σχολείο μας. Για τους δασκάλους μας αυτό που κάνουν δεν είναι εργασία, είναι αποστολή”.

greeknewsonline.com

Σχετικές ειδήσεις