Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πρόκληση: Συγγραφέας αμφισβητεί την ύπαρξη μαθητών του Ιησού

Πρόκληση: Συγγραφέας αμφισβητεί την ύπαρξη μαθητών του Ιησού

Μερικοί από τους 12 μαθητές του Ιησού από τα ονόματα που γνωρίζουμε μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ, αλλά να είναι προϊον φαντασίας, υποστηρίζει ο συγγραφέας Tom Bissell στο νέο του βιβλίο, "Απόστολοι: Ταξίδια Μεταξύ των Τάφων των Δώδεκα".

"Κάποια από τα ονόματα που καταγράφονται στην Καινή Διαθήκη ήταν πιθανώς πραγματικοί άνθρωποι", λέει ο Bissell σε μια συνέντευξη στο National Geographic. "Υπήρξαν πιθανότατα ο Πέτρος και ο Ιωάννης, σίγουρα ο Ιάκωβος (ο αδελφός του Ιησού), και πιθανώς ένας Θωμάς. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει τίποτα ιστορικό που επαληθεύει την ύπαρξη άλλων, εκτός από τα ίδια τα Ευαγγέλια. Έτσι, νομίζω ότι είναι ένα μίγμα πραγματικότητας και φαντασίας".

Για το βιβλίο του, ο Bissell κατά δήλωσή του πέρασε χρόνια εξερευνώντας για τους τάφους και τόπους ανάπαυσης των Δώδεκα, από την Ιερουσαλήμ στην Ινδία και από την Κιργιζία στην Ισπανία και πέρα, ενώ δηλώνει πως έχει μελετήσει και μεγάλη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον πρώιμο χριστιανισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το βιβλίο του Bissell ρωτά αν τα ονόματα που αναφέρονται στα Ευαγγέλια, όπως Βαρθολομαίος, είναι το ίδιο πρόσωπο, με το όνομα Ναθαναήλ που αναφέρεται στον Λουκά και τις Πράξεις.

Αλλά ο πιο αμφιλεγόμενος μαθητής θα μπορούσε να είναι ο Ιούδας, ο οποίος κρεμάστηκε, σύμφωνα με το κατά Ματθαίον.

"Όσον αφορά το αν ο Ιούδας ήταν πραγματικός, νομίζω ότι είναι ίσως αλήθεια ότι ο Ιησούς προδόθηκε από κάποιον. Το αν ή όχι το όνομά του ήταν Ιούδας είναι μια πολύ πιο δύσκολη ερώτηση" υποστήριξε ο Bissell στο National Geographic. "Υποψιάζομαι ότι οι γενικές γραμμές της ιστορίας του Ιούδα, όπως οι συγγραφείς των Ευαγγελίων την περιγράφουν, είναι μάλλον πλασματικές (...)για μένα ήταν περισσότερο ένας φανταστικός χαρακτήρας από πραγματικό πρόσωπο ".

ΠΗΓΗ agioritikovima.gr

Σχετικές ειδήσεις