Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι Ομογενείς της Αυστραλίας ζητούν να μη φορολογούνται τα πατρικά τους στην Ελλάδα

Οι Ομογενείς της Αυστραλίας ζητούν να μη φορολογούνται τα πατρικά τους στην Ελλάδα

Διαβήματα στην Ελλάδα ώστε να μη φορολογούνται τα πατρικά σπίτια που κληρονόμησαν εκεί οι ομογενείς, θα κάνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Αυτό αποφασίσθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των μελών της που έγινε στη Μελβούρνη.

«Δεν μιλάμε για όλα τα ακίνητα που έχουν ομογενείς στην Ελλάδα. Μιλάμε μόνο για το πατρικό σπίτι τους στο χωριό που γεννήθηκαν και το οποίο συντηρούν ευλαβικά για να μη χαθεί η ρίζα της καταγωγής τους. Και μόνο αν είναι άδειο και δεν το εκμεταλλεύονται» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χάρης Δανάλης.

Ο κ. Δανάλης διευκρίνισε, ακόμα, ότι το μέρος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στο «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης όσον αφορά την ψήφο στους απόδημους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν και τα εξής:

«Για τα, περί δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι, όχι μόνο είναι άνευ ουσίας για τους Έλληνες μετανάστες που ζουν εκτός Ελλάδας για πολλές δεκαετίες, αλλά είναι μάλιστα και επικίνδυνο να αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού λαού άνθρωποι που δεν ζουν, δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν επηρεάζεται ο βίος τους από τα ελληνικά τεκταινόμενα».

Ο κ. Δανάλης είπε ότι αυτή είναι η άποψη ενός σύνεδρου, συμπληρώνοντας: «Εμείς θέλουμε να μας δοθεί ψήφος αλλά μένει να δούμε πώς ακριβώς».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, τα κύρια εθνικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την παροικία. Η Ομοσπονδία στέκεται αλληλέγγυα στον πλευρό του λαού της Ελλάδας, που αντιστέκεται και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Στο Κυπριακό η Ομοσπονδία επανέλαβε την πάγια θέση της για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Η Ομοσπονδία συζήτησε επίσης το θέμα του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία και αποφασίσθηκε όπως γίνουν διαβήματα προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη συνέχιση της διδαχής της ελληνικής γλώσσας, αλλά και των κυριοτέρων γλωσσών των εθνικοτήτων μέσα από το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας, την επαρκή χρηματοδότηση και συνέχιση της διδαχής της αγγλικής γλώσσας για τους νεομετανάστες, την επαρκή χρηματοδότηση των υπηρεσιών διερμηνέων και μεταφραστών, την επαρκή χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εθνικοτήτων για τη συνέχιση των γλωσσών και εθνικών τους παραδόσεων και τη στήριξη των μέσων μαζικής τους επικοινωνίας. Αποφασίσθηκε η συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν άλλες εθνικότητες στην Αυστραλία, αλλά κυρίως με την Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (FECCA) για την προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της εισροής νέων μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ομοσπονδία τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν από τις Ελληνικές Κοινότητες οι νέοι μετανάστες.

Σχετικές ειδήσεις