Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα

"Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι τα αμερικανικά πλοία που ελλιμενίζονται σε χώρες της περιοχής, υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια" όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού ναυτικού, Ρέει Μάμπες (Ray Mabus), σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το αντιτορπιλικό «Uss Porter» που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις αρχές Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον «θα πραγματοποιήσει περιπολίες ρουτίνας μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Η προσέγγιση αυτή έσυρε την κριτική της Ρωσίας. Ανώτερος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο Αντρέι Κελίν, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι «Αν η απόφαση αυτή οδηγεί στη δημιουργία μιας σταθερής δύναμης, φυσικά, αυτό θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, γιατί αυτή δεν είναι μια νατοϊκή θάλασσα».

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία εκεί, ως μηχανισμος συγκράτησης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος μας εκεί, η αποτροπή πιθανής επιθετικότητας», δήλωσε ο Μάμπες, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες των ΗΠΑ συμπλέουν με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία προβλέπει το δικαίωμα σε κράτη που δεν ανήκουν στην περιοχή να μπορούν τα πολεμικά τους πλοία να μείνουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι 21 ημέρες.

«Το ΝΑΤΟ έχει μέλη του στη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», είπε ο υπουργός του Ναυτικού των ΗΠΑ, υπονοώντας ότι έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

Ρoή Ειδήσεων