Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αυστραλία: 45.000 Έλληνες μετανάστευσαν την τελευταία 5ετία

Αυστραλία: 45.000 Έλληνες μετανάστευσαν την τελευταία 5ετία

Πάνω από 332.000 είναι οι Έλληνες που στην πενταετία 2010-2015, μέσα, δηλαδή, στην κρίση, έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αυστραλία έφθασαν 45.000 άτομα!

Όσον αφορά, τουλάχιστον την Αυστραλία, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται «απίστευτα υπερβολικός» και πολλαπλάσιος των στοιχείων που δίνουν οι αυστραλιανές Αρχές.

Όπως, όμως, επισημαίνεται στο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, «δεν υπάρχει διαδικασία υποχρεωτικής δήλωσης και καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές Αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι και αρκετά μεγαλύτερος».

Μάλιστα, εκτός Ευρώπης, η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Αυστραλία, υποστηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία των ελληνικών διπλωματικών Αρχών του 2015, παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων Ελλήνων μετά το 2010 στην Αυστραλία, με ροή περί τους 9.000 κατ' έτος. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΞ, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν καταγράφονται ως νέες αφίξεις γιατί πρόκειται για ομογενείς με διπλή υπηκοότητα, που είχαν παλιννοστήσει και επιστρέφουν λόγω της κρίσης από την Ελλάδα στην Αυστραλία, ενώ συνεχίζεται η άφιξη νέων με σπουδαστική βίζα, που τους επιτρέπει και μερική απασχόληση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Εργαζόμαστε για την ενίσχυση και οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς, καθώς και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των νέων στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, για την επιστροφή τους στην πατρίδα. Αξιοποιούμε τους Έλληνες του εξωτερικού ως εταίρους για την ανάπτυξη. Η ισχυρότερη σχέση μεταξύ του εθνικού κέντρου και της ελληνικής ομογένειας είναι σκόπιμη και επείγουσα» δήλωσε στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2010 έως σήμερα.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εξωτερικών, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του Υπουργείο Εξωτερικών, τα στοιχεία αυτά προσεγγίζουν χωρίς να αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια την πραγματικότητα, καθώς δεν υφίσταται διαδικασία υποχρεωτικής δήλωσης και καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές.

Σχετικές ειδήσεις